Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle, ponajviše u sektorima koji su za vrijeme koronakrize bili pod najvećim pritiskom, jer je ulagače ohrabrila vijest o još jednoj vakcini protiv Covid-19.

Dow Jones ojačao je 327 bodova ili 1,12 posto, na 29.591 bod, dok je S&P 500 porastao 0,56 posto, na 3.577 bodova, a Nasdaq indeks 0,22 posto, na 11.880 bodova.

Dobro raspoloženje na tržištu zahvaljuje se nadi ulagača da će uskoro početi vakcinisanje protiv koronavirusa, što bi u dogledno vrijeme moglo dovesti do normalizacije situacije u najvećim svjetskim gospodarstvima.

Tako su, podstaknute rastom cijena nafte, juče najviše skočile cijene dionica u energetskom sektoru, više od 7 posto, dok su industrijski i financijski sektor porasli više od 1 posto.

S druge strane, pale su cijene dionica tehnoloških kompanija, koje su za vrijeme ‘lockdowna’ najviše porasle.

Tako je juče cijena dionice Applea pala gotovo 3 posto, a Netflixa više od 2 posto. Pojeftinile su, blago, i dionice Facebooka, Amazona, Alphabeta i Microsofta.

Podršku tržištu pružila je i vijest da izabrani predsjednik Joe Biden planira za ministricu finansija imenovati bivšu predsjednicu središnje banke Janet Yellen.

Uprkos dobrim vijestima, jučer se trgovalo oprezno jer se u mnogim saveznim državama SAD-a i dalje bilježi rekordni broj novozaraženih koronavirusom.

Ukupno je u SAD-u dosad zabilježeno više od 12 miliona slučajeva zaraze, a od Covid-19 umrlo je više od 255.000 ljudi.

Na evropskim berzama cijene dionica su blago pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,28 odsto na 6.333 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo neznatno na 13.126 poena, a pariski CAC blago na 5.492 boda.