Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nadgledat će kampanju vakcinacije protiv koronavirusa u Siriji koja bi trebala započeti u aprilu, a cilj je da se do kraja ove godine vakciniše oko 20 posto stanovništva, saopćeno je iz WHO-a.

Najava je uslijedila zbog naglog porasta slučajeva zaraze u dijelovima zemlje koja je pod kontrolom vlade. Državni mediji objavili su da su jedinice intenzivne njege u državnim bolnicama u glavnom gradu Damasku pune i da su medicinski radnici pozvani da bude u pripravnosti zbog velikog priliva pacijenata zaraženih koronavirusom.

Među zaraženima početkom ovog mjeseca bili su i predsjednik Bashar al-Assad i njegova supruga Asma koji se sada oporavljaju.

Iz WHO-a su naveli da nije poznato o kojima varijantama koronavirusa se radi u Siriji jer su laboratorijski kapaciteti te zemlje slabi. Uzorci su poslani van granica Sirije, a u susjednim zemljama registrovane su varijante koronavirusa iz Velike Britanije i Južne Afrike.

“Zemlja, koja je prije rata imala 23 miliona stanovnika, registrovala je gotovo 50.000 slučajeva koronavirusa, od čega 40 posto na sjeverozapadu Sirije, uz granicu s Turskom”, rekao je Akjemal Magtymova, predstavnica WHO-a i šef misija u Siriji.

Ona je kazala da je više od 17.000 slučajeva registrovano u dijelovima Sirije kojis u pod kontrolom Assadovih snaga, dok je u područjima pod kontrolom opozicije više od 9.000 slučajeva.

Sirijsko Ministarstvo zdravstva registrovalo je gotovo 17.600 slučajeva zaraze, uključujući 1.175 preminulih od početka pandemije u martu prošle godine.

Desetogodišnji sukob u Siriji koji je usmrtio više od pola miliona ljudi i raselio polovinu stanovništva zemlje oštetio je stotine bolnica i klinika širom zemlje. Zbog rata i teške ekonomske i finansijske krize više od 80 posto Sirijaca živi ispod nivoa siromaštva i nije u mogućnosti priuštiti PCR testove.