Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) odobrila je za korištenje u vanrednim situacijama vakcinu koju je proizvela farmaceutska firma Johnson & Johnson, što znači da se ta jednodozna vakcina može koristiti u okviru međunarodnog mehanizma COVAX na globalnoj distrubiciji vakcina, uključujući zemlje u razvoju koje nemaju zalihe vakcina.

WHO je saopćila da “podaci iz velikih kliničkih testiranja” pokazuju da je vakcina J&J efikasna među odraslim stanovništvom.

Uvrštavanje na listu za vanredne situacije uslijedilo je dan nakon što je Evropska agencija za lijekove preporučila da se ta vakcina može koristiti širom 27-člane Evropske unije. Američka agencija za hranu i lijekove odobrila je J&J vakcinu u prošlom mjesecu.

Masovna studija koja je pokrivala tri kontinenta ustanovila je da je J&J vakcina 85 posto efikasna protiv teških obolijevanja, hospitalizacije i smrti. Ta zaštita snažna je čak i u zemljama poput Južne Afrike u kojoj su se pojavile varijante virusa.

Mehanizam COVAX koji uživa podršku UN-a prethodno je objavio da je sklopio sporazum s J&J o nabavci 500 miliona doza, ali to nije zakonski obavezujuće, prenosi AP.