Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) očekuje da će u narednim sedmicama donijeti odluku o tome da li će odobriti za hitnu upotrebu vakcine protiv virusa korona kompanija “Pfizer”, “Moderna” i “Astra Zeneca”, saopštila je zvaničnica WHO-a Soumja Swaminatan.

Prema njenim riječima, WHO bi mogao donijeti odluku o “Pfizerovoj” vakcini u narednih par sedmica a kasnije, takođe će izvršiti reviziju kandidata “Moderne” i “Astra Zenece” u narednim sedmicama.

Odobrenje WHO-a moglo bi omogućiti slanje vakcine u neke zemlje u kojima nacionalne medicinske administracije nisu u stanju da je procijene. Swaminatan je istakla da je najmanje deset kompanija izrazilo zainteresovanost ili je podnijelo zahtjev za hitno odobrenje vakcina.

“Pfizer” vakcina već je dobila odobrenje za hitnu upotrebu u Britaniji i Kanadi, a to bi moglo da se desi i u SAD-u u narednim danima.

Generalni direktor WHO-a Tedros Adanom Gebrejesus izjavio je da je gotovo milijardu vakcina osigurano u sklopu programa “Kovaks” za obezbjeđenje doza za siromašnije i zemlje sa srednjim prihodima.