Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je da je skoro četiri miliona novozaraženih koronavirusom prijavljeno širom svijeta u prošloj sedmici, dok na Evropu otpada skoro polovina svih slučajeva.

U svom posljednjem epidemiološkom izvještaju o pandemiji COVID-19, UN-ova agencija za javno zdravstvo navodi da je po prvi put u više od tri mjeseca broj zaraženih u Evropi opao za desetak posto, što ukazuje da su nedavne restriktivne mjere širom kontinenta imale efekta.

WHO je, ipak, saopćio da se broj preminulih u Evropi „značajno povećao“, uz više od 29.000 umrlih u prošloj sedmici. Značajan rast broja zaraženih i preminulih također je uočen u dvije Amerike. Jugoistočna Azija jedina je regija koj bilježi pad broja zaraženih i preminulih.

U evropskim zemljama, WHO je saopćio da je najveći rast broj zaraženih zabiljžen u Austriji, s 30 posto povećanja u odnosu na prethodnu sedmicu.

WHO je također istaknuo da je Velika Britanija prva zemlja u evropskoj regiji s više od 50.000 preminulih. Globalno posmatrajući, zemlje s najvišim brojkama zaraženih su SAD, Indija, Italija, Francuska i Brazil, prenosi AP.