Nivo dječje imunizacije protiv opasnih bolesti poput ospica, tetanusa i difterije alarmantno je opao tokom pandemije COVID-19, što dovodi u opasnost milione djece, objavile su agencije Ujedinjenih naroda.

“Patnja i smrt koju djeca mogu izbjeći zbog rutinske imunizacije mogu biti puno veći od samog COVID-19”, rekao je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus u zajedničkom izvještaju s UNICEF-om, prenio je Reuters.

Najmanje 30 kampanja vakcinacije protiv ospica su ugrožene, zbog čega može doći do ponovnog izbijanja ove zarazne virusne bolesti, navodi se u izvještaju.

Tri četvrtine od 82 zemlje koje su učestvovale u istraživanju, navele su da su od mjeseca maja, zbog koronavirusa, zabilježile poremećaje u programu imunizacije.

Većina problema bila je povezana sa nedostatkom dovoljne opreme za ličnu zaštitu za zdravstvene radnike, ograničenja putovanja i malobrojne radnike, što je uzrokovalo smanjenje ili obustavu rada imunizacijskih službi.

Epidemije ospica su već u porastu, a zaraženo je skoro deset miliona ljudi u 2018. godini, dok je 140.000 osoba umrlo od te bolesti, uglavnom djece, pokazuju podaci WHO.