Pandemija se pogoršava, upozorava Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Ova agencija Ujedinjenih nacija saopštila je da je samo tokom juna registrovano 60 odsto zaraženih od 10 miliona u tom trenutku. Najnoviji podaci govore da je u svijetu zaraženo više od 10 miliona i 700 hiljada ljudi.

Pandemija koronavirusa ne slabi, nego upravo suprotno, pogoršava se, ističu u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Šef ove organizacije pozvao je sve države da sveobuhvatno pristupe borbi protiv virusa.

“Pronađite, izolujte i brinite o svakom slučaju, pratite i stavljajte u karantin njihove kontakte, obucite i opremite zdravstvene radnike, obrazujte i osnažite građane da mogu da čuvaju sebe i druge”, poručio je Tedros Gebrejesus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije.

Istaknuto je da je samo tokom proteklog mjeseca u svijetu registrovano 60 posto od ukupnog broja potvrđenih slučajeva zaraze, koji se svakim danom povećava. Navedeno je da je na svakoj zemlji odgovornost da promijeni situaciju i da nikada nije kasno za tako nešto. Tako u Indiji, sa više od 600
hiljada zaraženih, zdravstveni radnici primjenjuju nove mjere za suzbijanje širenja virusa.

Upravljanjem krizom nezadovoljni su ljekari. Sindikat ljekara u Francuskoj podnio je tužbu u kojoj traži istragu zbog, kako navode, neuspjeha države da zaštiti zdravstvene radnike i pruži im adekvatnu zaštitu poput maski, rukavica i zaštitnih odijela.

“Ključno pitanje je da li su zalihe maski bile dovoljne da izbjegnemo zarazu među zdravstvenim radnicima. Zašto zalihe nisu obnovljene? Zašto se pravila, koja je propisala država, nisu poštovala? Sve je ovo vjerovatno dovelo do povećanja zaraze”, tvrdi advokat ljekara Ari Alimi.

Kao i ublažavanje restriktivnih mjera zbog čega se i zaraza ubrzano širi. U Sjedinjenim Američkim Državama je četvrtina ukupnog broja zaraženih u svijetu. Ukupan broj preminulih u svijetu veći je od pola miliona. Brazil, koji je odmah iza SAD-a po broju oboljelih i preminulih, odao je počast svim žrtvama koronavirusa specijalnom projekcijom na kipu Isusa Hrista u Rio de Žaneiru.