Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je vlade da djeluju efikasnije zbog porasta broja slučajeva zaraze koronavirusom u Africi.

Šefica WHO za Afriku Matshidiso Moeti kazala je da je u čak 20 zemalja na kontinentu ponovo zabilježen porast broja novozaraženih koronavirusom.

Istakla je takođe da se bliži sezona praznika te je izrazila bojazan od dodatnog porasta broja slučajeva COVID-19 u Africi u narednim sedmicama.

“Nakon smanjenja broja slučajeva COVID-19, od početka oktobra imamo porast zaraženih u oko 20 zemalja”, rekla je Moeti, te apelovala na vlasti afričkih zemalja da poduzmu potrebne mjere kako bi zaustavili širenje virusa.

Ponovo je kazala da je vrlo važno da se svi pridržavaju mjera kao što su nošenje maski, socijalna distanca i održavanje higijene.

U međuvremenu, WHO je pokrenuo kampanju podizanja svijesti kako bi podstakao nošenje zaštitnih maski u Africi u borbi protiv COVID-19.

Od početka pandemije na afričkom kontinentu je zabilježeno više od dva miliona slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih je umrlo više od 48.000, dok se oporavilo preko 1,7 miliona ljudi.

Među pet regiona na kontinentu, južna Afrika je najviše pogođena s 85.100 zaraženih i 22.300 preminulih. Međutim, ovaj region je zabilježio i najviše oporavljenih od koronavirusa, i to 778.500.

U sjevernoj Africi registrovano je 66.300 slučajeva, zatim ide istočna Afrika sa 249.200 pa zapadna Afrika sa 200.000, dok je u centralnoj Africi zabilježeno 63.500 slučajeva zaraze koronavirusom.