Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je da će vakcine protiv COVID-19 vjerovatno biti dostupne u decembru ili početkom 2021. godine na dostavljanje regulatorima na odobrenje.

“Vrlo je ohrabrujuće vidjeti napredak u kliničkim ispitivanjima koja se događaju širom svijeta. Kao što znate, imamo oko 40 kandidata za vakcinu u nekoj fazi kliničkih ispitivanja, a njih deset je u trećoj fazi, a to su klinička ispitivanja u kasnoj fazi, koja će nam dati informacije o efikasnosti i sigurnosti“, rekla je Soumya Swaminathan, glavna naučnica WHO-a.

Po njenim riječima, najraniji datum kada bi vakcina mogla izaći na tržište i biti dostavljena regulatorima je od početka od decembra ove do početka 2021. godine.

Doktorica Mariangela Simao, direktorica WHO-a za pristup lijekovima i zdravstvenim proizvodima, izjavila je da će razvijena vakcina morati imati dozvolu u zemlji u kojoj se odvijalo ispitivanje.

“Mi, također, imamo proizvodne kapacitete koji će biti potrebni za upotrebu na nivou države. Toliko mnogo koraka treba preduzeti nakon što njegovo ispitivanje u trećoj fazi stvarno završi“, pojasnila je Simao i dodala da WHO vrlo dobro blisko sarađuje sa nacionalnim regulatornim tijelima.

Ranije je Tedros Ghebreyesus, generalni direktor WHO-a, govorio protiv koncepta postizanja takozvanog imuniteta krda puštanjem virusa da se širi.

Ghebreyesus je rekao da nikada u istoriji javnog zdravstva imunitet krda nije korišten kao strategija odgovora na epidemiju bolesti, a kamoli na pandemiju. Kao primjer je naveo da bi za imunitet protiv ospica trebalo zaraziti oko 95 posto populacije.

“Preostalih pet posto bilo bi zaštićeno činjenicom da se ospice neće širiti među onima koji su imuni. To je znanstveno i etički problematično. Prvo, ne znamo dovoljno o imunitetu na COVID-19“, kazao je Ghebreyesus.