Na ceremoniji otvaranja u Narodnom pozorištu Sarajevo dodijeljeno je “Počasno Srce Sarajeva“ njemačkom režiseru Wimu Wendersu, jednoj od centralnoj ličnosti svjetske kinematografije. U sklopu programa “Posvećeno” (Tribute to) bit će prikazana retrospektiva njegovih odabranih filmova.

Wenders se zahvalio na priznanju i kazao da mu je to jedna od najdražih nagrada u obliku srca. On je na pozornicu izašao u majici sa SFF-a iz 2011. godine kada je također bio gost festivala.

“Oči su vrijedan instrument, ali najvažniji organ filmadžije je srce. Srce je to koje vidi ljepotu i prezire ružnoću. Ono je to koje vidi mir i pati od rata. Srce vidi istinu, a prezire laži. Ovo je najljepša nagrada u obliku srca“, rekao je Wenders koji u Sarajevu ostaje pet dana.

Elma Tataragić, selektorica Takmičarskog programa – igrani film, predstavila je program ovogodišnjeg SFF-a.

“U svim programima festivala prikazat ćemo 128 regionalnih ostvarenja, što Sarajevo Film Festival definitivno čini najvećom platformom za promociju regionalne kinematografije“, kazala je Tataragić.

Na ovogodišnjem izdanju SFF-a “Počasno srce Sarajeva“ bit će dodijeljeno i Michelu Francu, slavnom meksičkom režiseru koji će na festivalu predstaviti svoj najnoviji film “Novi poredak”. On je “Srce Sarajeva” dobio 2020. godine, ali ga nije mogao preuzeti zbog pandemije koronavirusa.

Festival će prvi put biti otvoren na svim lokacijama u isto vrijeme. Zbog smanjenih kapaciteta kina uslijed pandemije, povećan je broj lokacija da bi što više onih koji žele mogli pogledati filmove.

Za ovogodišnji SFF akreditovano je više od 900 gostiju, predstavnika filmske industrije iz BiH, regiona, Evrope i svijeta.

Za nagrade “Srce Sarajeva” u takmičarskim programima 27. Sarajevo Film Festivala ukupno će se takmičiti 47 filmova. U četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – 18 filmova će zabilježiti svjetsku, tri međunarodnu, jedan evropsku, 24 filma regionalnu i jedan bosanskohercegovačku premijeru.

Festival će završiti 20. avgusta, svjetskom premijerom filma “Toma” režisera Dragana Bjelogrlića, a u sklopu programa Open Air.

Više od 200 filmova iz 65 zemalja će biti dostupno online na području Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Kosova.