Zbog povećanog broja oboljelih u Banjaluci i broja lica koja su sumnjiva na oboljenje od COVID-a preduzimaju se nove mjere na pojačavanju kapaciteta Doma zdravlja i primarne zdravstvene zaštite, odnosno odobravaju se dodatna sredstava za banjalučki Dom zdravlja, povećava se broj ljekara i medicinskih tehničara, proširuju se prostorni kapaciteti i angažuju se dodatni prostori i dodatna logistika.

Izjavio je to Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, nakon sastanka radne grupe za borbu protiv epidemije održanom danas u Banjaluci, naglasivši da je desetak radnika prihvatilo da pomogne iz penzije i da je dodatno angažovano još 25 zdravstvenih radika.

“Već je angažovan dodatan broj ljudi, dio onih koji su sa statusom nezaposleni, ljekara i medicinskih sestara i tehničara, ali i desetak radnika koji su pozvani iz penzije da pomognu, ljudi koji imaju iskustvo, ali koji neće raditi direktno s pacijentima, već će raditi na telefonskoj podršci, jer je tu veliko opterećenje”, rekao je Radojičić i dodao da će se tako osloboditi ljudstvo koje će raditi direktno s pacijentima.

Osim toga povećava se kapacitet za testiranje, s dosadašnjih šest na deset timova u dvije smjene.

“Uvodi se nova lokacija za testiranje na Malti, nadamo se da će biti u toku vikenda osposobljena. Rdi se o testiranju u automobilima, biće postavljen vjerovatno šator kroz koji će moći da prođe auto i da lica koja čekaju na testiranje mogu autom doći da se iz auta uzme test bez izlaženja, kao što se sada radi kod Poliklinike”, rekao je Radojičić.

Povećava se broj kućnih posjeta, produženo je radno vrijeme i dodata je još jedna smjena u Hitnoj pomoći kada se završi rad porodičnih ambulanti, a biće angažovane još dvije ekipe.

“U Docu, pored COVID ambulatne, u susjednom objektu biće još jedna ARI ambulanta gdje će biti upućivan dio pacijenata koji se žali na respiratorne infekcije”, kazao je on.

U COVID ambulanti u naselju Dolac gdje se pruža zdravstvena zaštita za pacijente koji su pozitivni povećava se broj radnika, odnosno uvodi se još jedan tim.

“Svim medicinskim radnicima koji su neposredno angažovani na ovome, koji su pod naporom, rade u posebnim okolnostima odobrena je dodatna stimulacija za rad, jer to su lica koja su angažovani već osam mjeseci”, kazao je Radojičić.

Naglasio je da sve ove mjere imaju za cilj da se stanovništvu pruži blagovremena zdravstvena zaštita i da oni koji su pozitivni ili suspektni brže i lakše dobiju zdravstvenu uslugu, jer se u posljednjih sedam do deset dana radi o hiljadama pacijenata koji traže ovu vrstu zdravstvene zaštite.