U Republici Srpskoj je ove godine izdvojeno više od 100 miliona KM za podsticaje za poljoprivrednu proizvodnju, izjavio je resorni ministar Boris Pašalić, te istakao da su zabilježeni rekordni prinosi u ratarskoj, povrtlarskoj i animalnoj proizvodnji.

Pašalić je naveo da je za redovni budžet za poljoprivredu za 2020. godinu izdvojeno 75 miliona KM, te obezbijeđeno dodatnih 10 miliona iz Kompenzacionog fonda, kao i 30 miliona iz raznih projekata.

“Iz redovnog agrarnog budžeta već je plasirano oko 45 miliona KM, sa tim što su izmirene sve obaveze iz prethodnih godina, te Ministarstvo ne duguje poljoprivrednicima ništa”, rekao je Pašalić.

On je napomenuo da je dodatnih 10 miliona KM iz Kompenzacionog fonda obezbijeđeno za podršku poljoprivrednoj proizvodnji, kako bi se sanirale posljedice epidemije koronavirusa.

Pašalić je naveo da slijedi da se plati preostalih pet miliona KM, od čega se tri miliona KM odnosi na otkup mesa i dva miliona KM na otkup povrća.

Podjetio je da su već realizovane mjere kao što je podjela sjemenskih paketa za podršku povrtlarskoj proizvodnji, zatim distribucija regresiranog dizel goriva, za šta je obezbjeđeno dodatnih dva miliona KM.

“Cilj nam je bio da ove godine proizvedemo što više hrane i u tome smo uspjeli, te smo zabilježili rekordne prinose i u ratarskoj i u povrtlarskoj i animalnoj proizvodnji”, rekao je Pašalić.