Najveća frekvencija gostiju i epicentar većine dešavanja ovogodišnjeg SFF-a biće Općina Stari Grad.

Općina Stari Grad pružit će i ove godine punu podršku održavanju Sarajevo Film Festivala, koji se održava od 16. do 23. augusta. Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra potpisali su ugovor o finansijskoj podršci kojim Općina Stari Grad i ove godine izdvaja 20.000 KM za podršku realizaciji festivala.

Kao i prethodnih godina izaći ćemo u susret ugostiteljima koji djeluju u našoj općini i, u skladu sa Odlukom o radnom vremenu, omogućit ćemo im produženo radno vrijeme tokom SFF-a. Naravno, uz strogo ispunjavanje uslova za zaštitu od buke, kazao je Hadžibajrić.

Stari Grad će angažovati i vatrogasno društvo Vratnik koje će svake noći vršiti pranje ulica u užoj jezgri.

Načelnik općine Ibrahim Hadžibajrić je potvrdio da će ulica Ferhadija biti  završena prije SFF-a.

Ostalo je još nekih 70-ak kvadrata za popločavanje i moram istaći da je jedini problem koji ovdje imamo nedostatak adekvatnog kamena koji proizvođač ne može na vrijeme da isporuči izvođaču radova. Ali, to će svakako biti završeno do početka festivala,” potvrdio je Hadžibajrić.

Direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra kazao je da će ovogodišnji festival biti najveći dosad.

Ovaj ugovor svake godine pomaže finansijsku stabilnost SFF-a i pomaže organizaciju Festivala na najbolji način u okviru mogućnosti. Ovo će biti do sada najveći i najbolji Festival. Sa jučerašnjim danom imamo rekordni broj potvrđenih gostiju: preko 1.300 potvrđenih profesionalaca koji dolaze. To je najveći filmski skup autora od Beča do Istanbula. Nema većeg Festivala po broju profesionalaca autora, režisera, glumaca, producenata, filmskih fondova,“ kazao je Purivatra. Dodao je da su 20-ak dana prije festivala hotelski kapaciteti već popunjeni.

Povodom Sarajevo Film Festivala, a u cilju promocije turističkih sadržaja u Starom Gradu, Općina Stari Grad i Udruženje Čuvari tradicije omogućit će svim zainteresovanim besplatno preuzimanje aplikacije „Guide2Sarajevo“ za vrijeme festivala.

„Guide2Sarajevo“ je turistički audio vodič koji je predstavljen 2017. godine. Riječ je o aplikaciji koja, osim vizuelnog prikaza, nudi i audio vodič za više od 60 objekata od kulturno-historijskog značaja za Sarajevo. Aplikacija omogućava domaćim i stranim turistima da samostalno upoznaju sve turističke atrakcije Starog Grada i Sarajeva, a prati je i elektronska mapa Sarajeva, koja sadrži i navigaciju.

Preuzimanje aplikacije moguće je sa Google Play i Appstore prodavnica, kao i sa web stranice www.Guide2Sarajevo.com.