Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski uručio je danas mandat za formiranje vlade lideru i zastupniku SDSM, bivšem premijeru Zoranu Zaevu.

Zaev je mandat dobio u ime koalicije “Možemo” koja je osvojila najviše zastupničkih mjesta u Sobranju na izvanrednim parlamentarnim izborima.

On ima 20 dana da formira koalicionu vladu ali, kaže, još traju pregovori o formiranju nove parmentarne većine, prenosi Beta.

Zaev je rekao kako je “uvjeren” da će to biti “stabilna vladu s punim četvorogodišnjim madatom, koja će produžiti pravi put koji vodi ka EU”.

Lider SDSM je na premijerskom mjestu bio od 31. svibnja 2017. do 4. siječnja ove godine, kada je podnio ostavku da bi bila formirana tehnička vlada za pripremu i provođenje izvanrednih parlamentarnih izbora.

Na tim izborima koji su poslije odlagnja zbog epidemije koronavirusa, održani 15. lipnja, koalcija SDSM “Možemo” je osvojila 46 madata, a VMRO DPMNE 44 u parlamentu s 120 mjesta.

Najveća albanska partija, DUI, ima 15 zastupnika, koalicija Alijansa za Albance Alternativa 12, partija “Levica” dva, a Demokratska partija Albanaca jednog zastupnika.