Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da će narednih dana biti intenzivirani razgovori s Bugarskom, te da bi se rješenje spora moglo naći do utorka, 17. novembra, kada je sastanak ministara vanjskih poslova Evropske unije.

“Očekujemo da se ovih dana intenziviraju razgovori da bismo na kraju, neposredno pred 17. novembar pokušali da postignemo rješenje”, rekao je Zaev na online konferenciji za novinare.

Premijer Sjeverne Makedonije je istakao da Skoplje “ima jasne i precizne stavove”, te da se o makedonskom identitetu i jeziku ne pregovara.

“Cilj je da kroz dogovor preko dvije komisije, a to su Istorijska komisija i Medjuvladina komisija, nađemo rješenja uz dodatno objašnjenje, da bismo imali uspješniju primjenu tog dogovora kroz ozbiljniju primejnu obaveza, kao što su Koridor osam, značajniji ekonomski projekti i slično”, rekao je Zaev.

On je naveo da je juče u Sofiji imao “konstruktivan razgovor” sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim i istakao da će dalje raditi na “nalaženju zajedničkog, pobjedničkog rešenja”.

“Pravi političari koji sebe smatraju evropskim, moraju da daju šansu ovom procesu i da nađu način da se saglase. Za to imamo direktnu podršku njemačke kancelarke Angele Merkel”, rekao je Zaev.

On je time odgovorio na pitanje o tome da li mu je bilo ponuđeno da potpiše novi sporaum s Bugarskom kojim bi se prevazišla otvorena pitanja.

“Pregovori s Grčkom su me naučili da na Balkanu, kada se radi o ovakvim pitanjima, pravo rješenje mora da bude samo ako obje strane iz pregovra izađu kao pobjednice. U ovom trnutku još nismo stigli dotle u razgovrima s Bugarskom, ali postoje uslovi za to”, rekao je Zaev.

On je istakao da pregovarački proces “ne treba da se odvija preko javnog prepucavanja” i rekao da “neće praviti šou od ovog ozbiljnog trenutka za evropsku budućnost Sjeverne Makedonije”, već će suštinski i na vrijeme informisati javnost.