Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da će u toj zemlji svaki građanin moći da za ličnu upotrebu gaji dva do tri stabala kanabisa.

Zaev je u Sobranju, odgovarajući na poslaničko pitanje, rekao da će se sa legalizacijom i dekriminalizacijom kanabisa otvoriti mogućnost da svaki građanin za ličnu upotrebu može da gaji određenu količinu kanabisa, prenosi RTS.

“Naš stav je jasan po ovom pitanju. Neće biti privilegija samo za bogate da investiraju, cilj je da se omogući svakom građaninu da može da gaji dva do tri stabla pod kontrolom agencije, što je i predviđeno zakonom kako bi mogao da je koristi za ličnu upotrebu ili da delegira nekoj kompaniji da umjesto njega gaji. Svako stablo će biti obilježeno posebnim brojem zbog kontrole”, rekao je Zaev.

On je ocijenio da se legalizacijom marihuane otvaraju ekonomski potencijali za razvoj određenih privrednih grana.

“Legalizacija marihuane u državi ima konačan cilj da razvije ugostiteljstvo i turizam i sve uslužne djelatnosti, koji definitivno veoma malo učestvuju u BDP-u, odnosno oko četiri odsto”, rekao je Zaev.

U Holandiji, dodao je on, uslužne djelatnosti učestvuju sa više od 60 odsto BDP-a, a u ostalim zemljama 25, 35, ili 45 odsto.

Zaev je rekao da su iskustva pokazala da u svim zemljama u kojima je korištenje marihuane legalizovano, upotreba heroina, kokaina i drugih teških droga opala od 30 do 50 odsto.