Hladniji period godine u fokus vraća stare probleme građana Zenice. Kvalitet zraka, ako je suditi po dosadašnjim pripremama za predstojeću sezonu, neće se bitnije mijenjati. “Arcelor Mittal”, najveći zagađivač, realizirao je dva nova ekološka projekta, što svakako nije dovoljno da bi se ukupno stanje popravilo. Sve dodatno usložnjava i pandemija koronavirusa.

Hladnije vrijeme i nizak atmosferski pritisak u Zenici po pravilu izazivaju efekat pretis lonca u kojem se sve nečistoće koje dospijevaju u zrak zadržavaju u zoni disanja. Mještani najugroženijih naselja ističu da vlasti na svim nivoima i zagađivači, gotovo ništa nisu poduzeli kako bi stanje ove godine bilo barem malo bolje.

SAMIR KUBAT, predsjednik MZ Tetovo Zenica

Pokušavaju na razne načine da narod izblamiraju, da razvuku vrijeme, to je njihova opcija, znači cijelo vrijeme od kad su došli razvlačenje pameti i vremena …

Ova jesen i predstojeća zima, kada je riječ o kvaliteti zraka, ipak će biti drugačiji nego prethodne. Svi problemi ovaj put bit će praćeni pandemijom koronavirusa. U prvom slučaju, preporuka je da se kretanje na otvorenom i izloženost hemijskim agensima svede na minimum, dok je u drugom zadržavanje u zatvorenim prostorijama, što znači veće izlaganje biološkim faktorima, gotovo neprihvatljivo.

SENAD HUSEINAGIĆ, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Najugroženiji su upravo osobe koje su u određenoj životnoj dobi ili imaju određene bolesti koje ta stanja, odnosno ti faktori koji iz vana utiču bilo da se radi o biološkom faktoru ili hemijskom faktoru, on naravno pogoršava njihovo zdravlje …

Ono što daje nadu da bi kvalitet zraka u Zenici mogao biti barem malo bolji jesu nove ekološke zaštite koje je uveo najveći zagađivač u ovom gradu Arcelor Mittal. Radi se o projektima u pogonima aglomeracija i konvektorska čeličana. Ekolozi međutim smatraju da je to nedovoljno.

AZRA SIVRO, Arcelor Mittal Zenica

Ugradnjom dva hibridna filtera na aglomeraciji emisije prašine će biti ispod 10 miligrama. Zakonska granica u BiH je 50 miligrama, tako da možemo slobodno reči da će biti znatno manje emisije i da će biti mnogo čišći zrak.

Prof.dr SAMIR LEMEŠ, Eko forum Zenica

Ostaje nam i dalje problem Koksare, o kojem se još uvijek vodi velika polemika i sa nama i sa ministarstvom tako da nam još preostaje puno posla. Jer, Koksara je ustvari najopasnije postrojenje u ovoj kompaniji.

Pored toga što je najopasnije, Koksara je, međutim, i postrojenje koje je najbitnije u procesu zagrijavanja grada, zbog čega je njeno isključivanje iz tog sistema nemoguće. Zbog toga se građani nadaju da će obistiniti najava iz Gradske uprave da će od početka naredne godine u Zenici u funkciju biti stavljena nova toplana, koja za proizvodnju električne i toplinske energije koristi zemni plin.