Na Markovu trgu u Zagrebu, na kojem su smještene zgrade hrvatske Vlade, Sabora i Ustavnog suda Hrvatske, jutros je u pucnjavi ranjen policajac, a počinilac se kasnije ubio. Ranjeni policajac operiran je i njegovo zdravstveno stanje je stabilno.

Završena je višesatna operacija policajca koji je jutros ranjen na Markovu trgu u Zagrebu. Sve životne funkcije su stabilno, te nije životno ugrožen, izjavio je ravnatelj KB Sestre milosrdnice Mario Zovak.

“Rekonstruiran je živac, krvna žila, tetiva i kosti lijeve ruke koja je značajno bila oštećena. Stabilan je, izvan životne opasnosti. Nadamo se da će brzo na noge i rehabilitaciju. Imat će još jednu operaciju na kostima za nekoliko tjedana, ovisno o rehabilitaciji, nakon čega će se moći vratiti svom pozivu”, rekao je Zovak.

Tridesetjednogodišnjeg policajca jutros je hicima iz automatskog oružja ranio 22-godišnji Danijel Bezuk – u pucnjavi rafalom prema ulaznim vratima Banskih dvora, sjedišta Vlade Republike Hrvatske.

MUP je ranije danas izvijestio da je u policajca pucao 22-godišnjak, koji je nešto kasnije na zagrebačkom Jabukovcu počinio suicid. Bezuk nije od ranije bio poznat policiji. On je prije samoubojstva objavio poruku na društvenim mrežama u kojoj je napisao: “Dosta je bilo prevara i bezobzirnog gaženja ljudskih vrijednosti bez odgovornosti”.

Drugi policajac uzvratio vatru

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina kazao je da je u pucnjavi na Trgu svetog Marka policija reagirala kako treba – nakon što je na ulazu u zgradu Vlade Hrvatske ozlijeđen jedan policajac, drugi je odmah upotrijebio vatreno oružje.

“Nakon pucnjave, odmah je reagirao drugi policijski službenik koji je upotrijebio vatreno oružje prema počinitelju. Prema informacijama s kojima sada raspolažem, počinitelj se odmah udaljio s mjesta događaja”, kazao je Milina na konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Istaknuo je da je kao i uvijek u ovakvim situacijama, angažiran cijeli raspoloživi policijski sustav, a da je vrlo brzo, 24 minute nakon samog događaja, pronađen počinitelj. Milina je ponovio da je, prema sadašnjim informacijama, on izvršio suicid.

O mogućem motivu napadača nije želio govoriti, rekavši da će to otkriti kriminalističko istraživanje, kao i tip “dugog vatrenog oružja” iz kojeg je napadač ispalio više streljiva.

Preispitivanje osiguranja na Markovu trgu

Hrvatski premijer Andrej Plenković koji u vrijeme pucnjave nije bio u zgradi vlade, rekao je da se utvrđuju okolnosti, razlozi i motivi pokušaja teškog ubojstva policajca. Najavio je i preispitivanje načina osiguravanja Trga svetog Marka te na upite novinara, odbacio mogućnost odgovornosti ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića.

Božinović je naglasio kako je nemoguće kontrolirati sve koji bi pod odjećom mogli skrivati oružje te da bi se najveći stupanj zaštite postigao samo ako se Trg svetog Marka zatvori.

“Postoje tri različita elaborata, s tri različita seta mjera koje bi se mogle primijeniti na Trgu svetog Marka, Međutim to nije nešto što možete napraviti od danas do sutra. U međuvremenu, policija je pojačala nazočnost na trgu i kontrolu, prije svega, prometa”, rekao je Božinović.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović izjavio je ranije danas da je ovakav slobodan pristup Markovu trgu nedopustiv jer su tu najviše državne institucije, te je pozvao Vladu Hrvatske da zaštiti Trg na odgovarajući način. 

Preispitivanje načina osiguranja na Markovu trgu zatražile su i političke stranke, a policijski sindikat zatražio je podizanje razine sigurnosti za policijske službenike.

Stručnjaci za sigurnost ocjenjuju da bi se sigurnost političkih institucija mogla poboljšati premještanjem Vlade Hrvatske s Markova trga ili uspostavom sigurnosne zone oko Vlade i Sabora.