Nekoliko tisuća Zagrepčana okupilo se na Trgu Kralja Tomislava pod sloganom “Pravda za djevojčice”, a slična okupljanja se održavaju u još 14 hrvatskih gradova, kako bi ukazali na propuste hrvatskog pravosuđa. Povod okupljanja je puštanje na slobodu petorice mladića koji su seksualno napastvovali maloljetnu djevojčicu u Zadru.

“Pravda za djevojčice” slogan je pod kojim se danas, u organizaciji više udruga, održavaju prosvjedi u 15 hrvatskih gradova. Uz Zagreb, gdje se na Trgu Kralja Tomislava okupilo nekoliko tisuća prosvjednika, danas se prosvjeduje i u Zadru, Šibeniku, Korčuli, Rijeci, Puli, Labinu, Varaždinu, Bjelovaru, Čakovcu, Osijeku itd.

“Nekažnjavanje zločina je zločin”, poručeno je s govornice smještene ispod spomenika Kralju Tomislavu, te upozoreno kako u Hrvatskoj dolazi do eskalacije nakažnjenog nasilja, posebno prema ženama, koje je ocijenjeno strukturnim problemom.

“Bezobzirnost nasilja je veća što je društvena, ekonomska i politička moć nasilnika veća. Slučaj u Zadru samo je jedan u moru ovakvih”, poručeno je s govornice.

Prosvjed su podržale motoristice i motoristi iz Zagreba i okolice, a na centralnoj pozornici uprizoreni su glazbeni i scenski nastupi.

Poručeno je kako je potreban sustavan program prevencije i podrške žrtvama te adekvatne sankcije za nasilnike.

“Institucije i naše društvo su zakazali, na svako prijavljeno nasilje dolazi 10 do 15 neprijavljenih jer se žrtve boje ispričati što su proživjele zato što ne vjeruju institucijama koje bi ih trebale zaštititi”, poručeno je.

“Prestanimo preispitivati žrtve, prestanimo ih dodatno traumatizirati, ne možemo izmišljati opravdanja za seksualno nasilje”, rečeno je tijekom prosvjeda.

Zahtijevano je hitno premještanje sudskog procesa protiv petorice mladića iz Zadra kako bi se osigurali uvjeti za pravično suđenje te formiranje znastveno utemeljenog odbora za ravnopravnost spolova.

Vođe prosvjeda traže hitnu izmjenu kaznenog zakona i njegovo upućivanje u saborsku proceduru kako bi se ukinula kategorija spolnog odnošaja bez pristanka.

“Ne znači ne”, “Poštuj moje tijelo”, “End rape culture”, “Ženski sud za muško nasilje”, “Patrijarhat ubija majku zemlju i žene”, “Pravosuđe nije lutrija”, neki su od istaknutih transparenata.

Prosvjed su organizirale Platforma za reproduktivna prava, Inicijativa spasime, Ženska soba – Centar za seksualna prava i Zaklada Solidarna.

Direktan povod prosvjeda u Hrvatskoj je privremeno puštanje na slobodu petorice mladića osumnjičenih za višestruko silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te psihičko i fizičko maltretiranje petnaestogodišnje djevojčice tijekom godinu dana.