Nekoliko nevladinih organizacija oglasilo se zajedničkim saopštenjem kojim zahtijevaju od od Ministarstva zdravlja i Ministarstva odbrane Srbije da utvrde ko je omogućio dopremanje velikog broja primjeraka publikacije “Srebrenica – službena laž jedne epohe” u privremenu COVID bolnicu u beogradskoj “Štark areni”.

Takođe su uputile zahtjev da se ova publikacija neodložno povuče iz pomenute bolnice, kao i svih drugih javnih/državnih mjesta na kojima je izložena.

U saopštenju podsjećaju na tekst pod naslovom “Trovačka literatura za oboljele”, autorke Une Sabljaković, objavljen u nedjeljniku “Vreme”, u kojem se navodi se da su COVID pacijentima u Areni dostupne tri publikacije “Pečata”, među kojima i “Srebrenica – službena laž jedne epohe”.

U navedenoj publikaciji piše da je brojka od 8.000 žrtava “napabirčena” uz osporavanje dokaza, iskaza svjedoka i forenzičkih nalaza Međunarodnog krivčnog tribunala za bivšu Jugoslaviju (MKTJ).

Kako se u saopštenju navodi, država Srbija je prva i do sada jedina država na svijetu koja je presudom Međunarodnog suda pravde proglašena odgovornom za kršenje Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida zato što su njeni državni organi imali informacije o genocidu ali ipak ništa nisu učinili da spriječe genocid u Srebrenici.

Presudama pred MKTJ dokazana je individualna krivična odgovornost velikog broja pripadnika srpskih oružanih formacija i političkih institucija koje su djelovale u cilju ostvarenja “Velike Srbije”, a genocid u Srebrenici bio je dio tog projekta, navodi se u saopštenju.

Ako državne institucije Srbije ćute na propagandu čiji je cilj poricanje genocida u Srebrenici, to će biti znak više da su i danas na strani politike režima Slobodana Miloševića, poručuje grupa organizacija civilnog društva.

Saopšenje su potpisali Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR Srbija), Beogradski centar za ljudska prava, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za praktičnu politiku, Centar za primjenjenu istoriju (CPI), Žene u crnom, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Vojvođanski građanski centar i Građanska akcija Pančevo.