Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Francuske i Italije u Bosni i Hercegovini poslale su danas zajedničku izjavu u vezi sa jučerašnjim odgađanjem sjednice Predsjedništva BiH i aktuelnom političkom situacijom u BiH.

Izjavu koju potpisuje pet ambasada u BiH prenosimo u cjelosti.

“Odluka o odgađanju jučerašnje sjednice Predsjedništva BiH ističe potrebu za kompromisom i izgradnjom konsenzusa između političkih stranaka i lidera u BiH.

I dalje smo posvećeni osiguranju mira i stabilnosti koji će donijeti prosperitet svim građanima BiH. Formiranje vlasti i nastavak napretka prema reformama koje su u skladu sa postojećim ciljevima i opredjeljenjima vanjske politike ključni su naredni koraci za BiH i njenu budućnost.

Opet potvrđujemo našu čvrstu privrženost snažnim i djelotvornim državnim institucijama, te pozivamo političke lidere da u cjelosti poštuju Ustav i zakone BiH, te da djeluju u skladu s njima.

Delegacija Evropske unije i Ured specijalnog predstavnika EU u BiH podržava ovu izjavu”, navodi se u zajedničkoj izjavi ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Francuske i Italije u Bosni i Hercegovini.