“Poštovani građani, broj zaraženih u našoj zemlji raste. Nažalost, virus je u našoj zemlji odnio i prve ljudske živote. Porodicama preminulih izražavamo iskreno saučešće”, navodi se na početku zajedničke izjave članova Predsjedništva BiH.

U izjavi se dodaje da epidemija korona virusa u našoj zemlji još nije dostigla vrhunac i da su pred nama teški dani.

“Situacija je vanredna i zahtijeva odlučne mjere kako bismo izbjegli katastrofalne posljedice, o kakvim svjedočimo u nekim drugim zemljama”, dodaje se u izjavi.

U zajedničkoj izjavi se naglašava da su svi nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini preduzeli i preduzimaju sve što je neophodno s ciljem da se sačuvaju životi i zdravlje ljudi. To je prioritet svih prioriteta. Paralelno se preduzimaju koraci kako bi se ublažio neminovni ekonomski udar.

“Vlade na svim nivoima, zdravstveni radnici, policajci, vojnici, inspektori, ljudi angažovani u civilnoj zaštiti i svi drugi, ulažu ogromne napore kako bi se zaustavilo širenje virusa korona. Na tome im čestitamo”.

Iz Predsjedništva smatraju da svi ti napori neće dati rezultat ukoliko se naredbe, mjere i preporuke ne budu u potpunosti poštovale i ukoliko svaki čovjek ne pokaže vlastitu odgovornost – prema sebi i prema članovima svoje porodice i prema drugim ljudima.

U izjavi članovi predsjedništva apeluju da se svi drže propisanih mjera.

“Zato vas još jednom pozivamo da se striktno pridržavate svih propisanih naredbi, mjera i preporuka, jer je to jedini način da se izborimo sa zlom koje nas je zadesilo. Apsolutna većina vas to čini i zbog toga vam mi, članovi Predsjedništva BiH, zahvaljujemo”.

Zbog onih koji neodogovorno krše propisane mjere članovi Predsjedništva pozivaju nadležne institucije da to propisno sankcionišu.