Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uputilo je žalbu na odluku Suda BiH kojom je odbijen prijedlog za određivanje pritvora Seni Hamzabegović, koja je pod istragom zbog finansiranja terorističkih aktivnosti, te joj odredio mjere zabrane.

Tužilaštvo smatra da se, s obzirom na sve okolnosti, jedino mjerom pritvora može osigurati nesmetano vođenje postupka.

Pritvor za osumnjičenu, koja ima državljanstvo BiH i Švajcarske, a koja je uhapšena na aerodromu prilikom ulaska u BiH, zatražen je zbog opasnosti od njenog bjekstva, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogla počiniti novo kazneno djelo ili dovršiti započeto.

Žalba je u zakonskom roku, upućena Sudu BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Sud BiH je Hamzabegović izrekao zabranu napuštanja grada Tuzle na čijem području ima prijavljeno prebivalište bez prethodnog odobrenja Suda, osim da bi se pojavila u ovom predmetu po pozivu Suda ili Tužilaštva BiH.

Zabrana se odnosi i na putovanja izvan BiH uz privremeno oduzimanje svih putnih isprava, izdavanje novih putnih isprava kao i korištenje lične karte za prelazak granice BiH.

Hamzabegović je naloženo javljanje nadležnoj policijskoj stanici dva puta sedmično, saopšteno je iz Suda BiH.

Izrečene mjere trajaće dok za njima postoji potreba, a najduže do pravosnažnosti presude, osim ukoliko one ne budu izmijenjene ili ranije ukinute.

Kontrola opravdanosti daljeg trajanja mjera vršiće se svaka dva mjeseca, a osumnjičena je upozorena da joj se može odrediti pritvor ako prekrši obaveze izrečene ovim rješenjem.