Francuski reditelj Žan-Žak Ano (Jean-Jacques Annaud) uputio je poziv amaterima snimateljima u svijetu da mu pošalju snimke požara u katedrali Notr Dam u Parizu za potrebe igranog filma koji će on režirati.

Snimci trebaju, po mogućnosti, da prikazuju saobraćajni kolaps u vrijeme tog kobnog događaja, da ilustruju pjevanje ljudi tokom noći kojima hrabre vatrogasce ili reagovanja u inostranstvu na katedralu Notr Dam u plamenu, a mogu biti poslati na specijalni internet sajt “notredamebrule.com”.

Izabrani snimci bi mogli da budu uvršteni, uz nadoknadu, u njegov film “Notr Dam gori” (Notre Dame brule) koji treba da završi 2022. godine.

Sedamdesetsedmogodišnji reditelj poznat po filmovima “The Bear” (Medvjed) iz 1988, “Ime ruže” iz 1986, “Dva brata” iz 2004. upustio se u snimanje filma o požaru koji je djelimično uništio parišku crkvu Notr Dam u aprilu 2019. godine.

Zamišljen kao film velikog spektakla ostvarenje će imati oko pet odsto arhivskih snimaka drame, sa rekonstrukcijama događaja.

Scenario se drži stvarnog događaja.

“Nećemo prepričavati izmišljotine, dovoljno je slijediti realnost koja je beskrajno baroknija, ponekad burleskna”, rekao je reditelj za Frans pres.

“Ne bih smio da pravim takva dramatična odstupanja da nisu oslonjena na realnost. Nikad nisam brže pisao scenario”, rekao je on.