Radnje se polako otvaraju ali odobrenje za rad imaju samo oni samostalni izvan trgovačkih centara. Naime, radnje koje se nalaze unutar trgovačkih centara i dalje su pod zabranom i već dva mjeseca bez kupaca. Neki su samoinicijativno počeli usluživati potrošače unutar trgovačkih centara, no zakonski propisi su jasni.

Ljetne bašte kafića u gradu Bihaću od juče su pune. U međuvremenu i pojedini zanatlije i trgovci su svoja vrata otvorili mušterijama. Odlučili smo se provjeriti kakva je procedura kad želimo kupiti, npr. prsten.

Nakon nešto više od dva mjeseca, bihaćki zlatar Tenzil Šehić je otvorio svoja vrata svoje radnje. Pridržavanju mjera, korištenju zaštitnih maski i dezinfekcionih sredstava lako se prilagoditi, ističe Šehić. Iako su računi i kirija redovno plaćani, i nakon otvaranje radnje nema kraja problemima, jer podsticaja i dalje nema.

Iako oni što su počeli sa radom nisu u dobroj poziciji, oni drugi nisu imali sreću ni da otvore svoje radnje.

Samostalne radnje su počele sa radom, no one unutar trgovačkih centara nisu, bez obzira na to, poslodavci ne razmišljaju o otpuštanju svojih radnika, a računi i dalje dolaze.

Poštujući naredbe i bez mušterija, sa plaćenim računima i kirijama i sa više od dva mjeseca zaključanim vratima, Dajana Isić i dalje čeka odobrenje za rad.

U svojoj radnji Dajana zapošljava dvije radnice kojima uredno idu doprinosi i plate, a o davanju otkaza uopšte ne razmišlja.

Samostalni obrti i radnje koje su se otvorile, i one unutar trgovačkih centara koje nisu – svi su isfrustrirani i imaju ogromne razloge za to. Obaveze ih čekaju, a izgubljeno se ne može nadoknaditi, dok vlasnici radnji unutar trgovačkih centara drže svoja vrata zaključanima, oni koji su svoje radnje otvorili su bez podsticaja – svi zajedno u lošoj poziciji.