Pandemija koronavirusa znatno se odrazila na privredu u Semberiji. Od 1.900 aktivnih preduzetnika, zbog pandemije djelatnost je privremeno odjavilo njih oko 100. Najviše zanatlija.

Od oko 200 frizerskih i kozmetičkih radnji, koliko ih je registrovano u Bijeljini, skoro 70 % njih bilo je prinuđeno da privremeno odjavi djelatnost, a radnike su poslali kući. Jelena Stankić, vlasnica kozmetičkog salona, je među rijetkima koja i dalje radi.

ЈЕLENA STANKIĆ, vlasnica kozmetičkog salona

“Poslujem već nekih 15 godina, zapošljavam pet radnika. Trenutno smo u fazi obustave rada. Nisam odjavila, plate isplaćujem i nadamo se da ovo neće dugo da traje”.

Iz Udruženja frizera i kozmetičara regije Bijeljina kažu da je za male zanatlije situacija izuzetno komplikovana.

VLADIMIR NINKOVIĆ, Udruženja frizera i kozmetičara regije Bijeljina

“Njih dosta neće moći nastaviti dalje sa radom jer i do sada su poslovali u nekoj ravnoj liniji, a poslije ovoga mislim da će dosta njih odjaviti svoje zanatske radnje”.

Osim malih zanatlija, u Bijeljini, među odjavljenim djelatnostima, prednjače ugostitelji.

DEJAN SAVIĆ, načelnik Odjeljenja za privredu grada Bijeljina

“Od 16. marta ove godine, pa zaključno sa martom mjesecom, povećan je borj zahtjeva za privremene odjave preduzetničke djelatnosti, tako negdje do kraja marta izdali smo oko 80 rješenja. Tu prednjači kao prvo ugostiteljstvo, prevoz lica i stvari, zanatstvo, trgovina i onda usluge i agencije”.

Kako bi olakšali privrednicima, iz Gradske uprave donijeli su odluku o oslobađanju plaćanja komunalne takse i još neke olakšice. U međuvremenu, oni koji završe na evidenciji Zavoda za zapošljavanje imaju pravo na naknadu.

SINIŠA KAJMAKOVIĆ, Zavod za zapošljavanje u Bijeljini

“Novčane naknade su prema zakonu do 416 maraka naviše, uslovljeno je brojem mjeseci provedenim u firm ii visinom ličnog dohotka, idu do 800 km najviše”.

Iako su optimisti, privrednici i zanatlije ističu da neće moći bez pomoći nadležnih.

Od uvođenja vanredne situacije zbog epidemije virusa korona 16. marta do danas, otkaze је dobilo 105 radnika u Bijeljini, 32 u Loparama i osam u Ugljeviku, a riječ je o onima koji ostvaruju pravo na novčanu naknadu preko Zavoda za zapošljavanje.