Vladina odluka po kojoj je od danas u Sloveniji za rad, kupovinu, vožnju javnim prevozom i niz drugih uobičajenih aktivnosti potrebno imati covid potvrde povećala je interes građana za vakcinisanjem.

Kako javljaju slovenski mediji, pozivajući se na podatke s mjesta za vakcinisanje protiv covida-19, u utorak je vakcinisano oko 7 hiljada ljudi, skoro dvostruko više od uobičajenog prosjeka zadnjih dana.

Najviše ih se željelo vakcinisati vakcinom Johnson&Johnson jer je za imunizaciju dovoljna jedna doza, a na nekim je mjestima u Ljubljani interes za vakcinisanje bio takav da su neke koji su došli morali naručiti za slijedeći dan.

Zaoštravanje mjera i uvođenje PCT uslova (preboljeli, vakcinisani/cijepljeni, testirani) za rad, odlazak u trgovački centar, zdravstvenu ustanovu, vožnju javnim prevozom (od čega su izuzeti učenici osnovnih i srednjih škola), za različite uslužne djelatnosti, javne ustanove i korisnike njihovih usluga, uvedeno je zbog pogoršanja epidemiološke situacije.

Premijer Janez Janša izjavio je da su mjere pooštrene kako bi se izbjeglo ponovno “zatvaranje”, te da alternative nije bilo.

Oni koji nisu vakcinisani i nisu preboljeli covid-19 još uvijek svoj zdravstveni status glede zaraze mogu dokazivati negativnim testom na koronavirus.

Vlada je međutim najavila da će se ovisno o epidemiološkoj situaciji uslovi zaoštravati, te će bez ikakvih ograničenja biti samo oni koji su vakcinisani ili već bili zaraženi i stekli imunitet, a i u radnim sredinama nevakcinisani će se morati testirati dva puta sedmično.

Zaoštravanje po kojemu bi bez ograničenja za rad i aktivnosti bili samo vakcinisani i oni koji su covid-19 preboljeli (PC) uvelo bi se najprije za uzor drugima u državnu upravu, a sve s ciljem da se što prije vakciniše većina stanovništva, osobito rizičnija skupina starijih od 50 godina.

Jednu dozu vakcina u Sloveniji je do sada dobilo 49 posto populacije, a sve potrebne doze 44 posto, što je za suzbijanje opasnije i zaraznije delta varijante premalo, ocjenjuje se.

Zbog brzog povećanja novozaraženih Slovenija je od utorka po ocjeni Europskog centra za kontrolu bolesti (ECDC) u “tamnocrvenoj” fazi razvoja epidemije s 14-dnevnom incidencijom od 502 slučaja zaraze.

U utorak je zabilježeno skoro 1.400 novozaraženih, svaki četvrti test bio je pozitivan, a tri su oboljela preminula. U bolnicama je na covid odjelima 333 oboljelih, dok ih je prije sedam dana bilo 229.