Usljed intervencije izraelskih snaga na demonstracijama organiziranim na Zapadnoj obali povodom 16. godišnjice smrti palestinskog lidera Yassera Arafata, privedeno je deset osoba.

Palestinci su povodom 16. godišnjice smrti Arafata organizirali proteste širom Zapadne obale, uključujući Ramallah, Hebron i Qalqilyu.

Izraelske snage su tokom intervencije koristile gumene metke i suzavac, a Palestinci su uzvratili bacanjem kamenja.

Očevici navode kako su izraleske snage na protestima na sjeveru Ramallaha i u gradu Al-Biri, priveli 10 osoba, dok su mnoge osobe osjetile posljedice suzavca.

Izraelske vlasti su 2002. godine Arafata stavile u kućni pritvor u Ramallahu na okupiranoj Zapadnoj obali. Kompleks u kojem je i sjedište palestinske uprave je dvije godine bio pod opsadom izraelskih snaga.

Arafat se 2004. godine razbolio i saopšteno je da boluje od gripe, međutim nikako se nije oporavljao. U oktobru 2004. prevezen je na liječenje u Francusku gdje je 11. novembra i preminuo.

U okviru istrage, Arafatovi posmrtni ostaci su ekshumirani 2012. godine. Švicarski eksperti su godinu kasnije kazali da sa 83 posto sigurnosti mogu konstatirati da je Arafat otrovan.