Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Zapadnohercegovačkoj županiji (ZHŽ), Stožer civilne zaštite danas je donio zapovijed o ograničavanju kretanja na prostoru te županije od 23 do pet sati ujutro.

Zapovijed stupa na snagu sutra i trajat će 15 dana, saopćio je na konferenciji za medije u Širokom Brijegu premijer ZHŽ Zdenko Ćosić.

On je pojasnio da su zapovijed donijeli zbog porasta broja zaraženih koronavirusom u toj županiji, odnosno porasta broja smrtnosti.

Ministar zdravstva ZHŽ Tomislav Pejić precizirao je kako je epidemiološka situacija u toj županiji pogoršana u vidu 87 novozaraženih u posljednja 24 sata. Kako je rekao, na području te županije trenutno su 622 osobe zaražene koronavirusom, a u posljednja 24 sata od posljedica zaraze virusom korona preminula je jedna osoba.

Ministar Pejić je naglasio kako dolaze teži dani jer je blizu i sezona gripe, a očekuje se i dodatan broj zaraženih od koronavirusa ukoliko se građani ne budu ponašali odgovorno.

“Prvenstveno tu mislim na nošenje maski i izbjegavanje javnih okupljanja jer na taj način ćemo pružiti podršku zdravstvenom sustavu koji je maksimalno upregnut”, istaknuo je Pejić.

V.d. ravnateljice Zavoda za javno zdravstvo ZHŽ Andrea Jurić naglasila je kako se suočavaju s porastom broja smrtnih slučajeva.

“U listopadu smo u ZHŽ imali 12, a u studenome 27 umrlih”, precizirala je Jurić ističući kako to zapravo govori koliko je danas situacija ozbiljna.

Po njezinim riječima, zdravstveni sustav je u fazi pucanja.

“Pucanje nije nešto što će se odjedanput desiti i reći – od danas nemate zdravstva. On već sada puca, a situacija je takva da ljudi ne mogu doći na redovne konzilijarne preglede, da ne mogu zbog povišene temperature ući u Dom zdravlja, kada im i kako im odgovara. Sada ili nikada je vrijeme da se probudimo”, poručila je Jurić.

Ona je apelirala na građane i one koji dođu sa strane na obiteljska okupljanja, ukoliko primijete simptome koji bi mogli odgovarati Covid-19 da se telefonski jave u najbliži dom zdravlja.