Zapadnohercegovački kanton po broju apliciranih i odobrenih projekata za europske fondove je među uspješnijima u Bosni i Hercegovini.

Iz samo dva programa prekogranične suradnje realizirano je 10-ak projekata, za koje će se, samo na području ovoga kantona iskoristiti 10 milijuna eura bespovratnih sredstava. Strategiju razvoja u ovom kantonu temelje na turizmu, ruralnom razvoju, te poduzetništvu.

U Zapadnohercegovačkoj županiji ulažu se višemilijunska sredstva u razvoj
turizma, poduzetništva, zdravstva i ruralnog razvoja. Radi se o projektima prekogranične suradnje vrijednima 10 milijuna maraka. Radi se o bespovratnim sredstvima iz europskih fondova.

IVAN JURILJ, direktor Ureda za europske integracije Vlade ZHŽ

“Samo dva projekta, prekogranična suradnja BiH i Crna Gora, i trilateralni program Hrvatska, BiH, Crna Gora su neki od četiri projekta koji završavaju ove godine. Šest projekata počinje krajem godine i provodiće se cijelu 2020.”, rekao je Jurilj.

Uz Kravice Zapadnohercegovačka županija je putem IPA projekata dobila novu turističku atrakciju, kaon i Avanturistički park sa zip lineom na vrelu Tihaljine kod Gruda. U službi turizma bit će i srednjovjekovne utvrde. Europskim novcem bit će obnavljane kule i bedemi grada hercega Stjepana u Ljubuškom

Ulaže se i u poduzetništvo. Posušje je u poslovnoj zoni dobilo tehnološki park s centrom za obuku. Učenici strukovnih škola praktična znanja i vještine za tržište rada stjecat će u tehnološkom parku.

BRANKO BAGO, načelnik Općine Posušje

“Dobili smo pet strojeva za obuku cnc operatera, obzirom da je
ta struka potrebna našim poduzetnicima, trzištu rada, i naši poduzetnici su izrazili potrebu za tom vrstom radnika”, kazao je Bago.

U Vladi su zadovoljni omjerom apliciranih i odobrenih projekata. Navode kako su među uspješnijima u Bosni i Hercegovini u povlačenju novca iz europskih fondova. Ističu kako Ured za europske integracije uz projekte priprema i druge važne dokumente.

ZDENKO ĆOSIĆ, premijer ZHŽ

“Ured za EU integracije priprema i naše strategije i akcijske planove, a to je povezano i za aplikacije različitih projekata, jer je postojanje strategija preduvjet za izradu jednog takvog programa”, izjavio je Ćosić.


Ovaj ured priprema se za IPA 3 programe Europske unije za razdoblje 2021-27. Ubrzano se radi na izradi strateških dokumenata. Usvojena je strategija ruralnog razvoja, strategija razvoja turizma upućena je u skupštinsku proceduru, za iduću godinu u planu je izrada nove strategije razvoja Zapadnohercegovačke županije za predstojeće 7-godišnje razdoblje.