Iran će nastaviti da podržava sirijsku vladu u njenoj borbi protiv terorizma, izjavio je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif u telefonskom razgovoru sa sirijskim kolegom Faisalom Mekdadom u petak.

Zarif je ponovo potvrdio da će Islamska Republika Iran nastaviti s podrškom Siriji u raznim poljima i u njenim naporima da obezbjedi sigurnost i stabilnost širom Sirije, javila je novinska agencija Tasnim.

Šef iranske diplomatije također je naglasio potrebu za rješenjem koje štiti interese, suverenitet i teritorijalni integritet te arapske zemlje.

Sa svoje strane, Mekdad se zahvalio na iranskoj podršci sirijskom narodu na ekonomskom polju s ciljem ublažavanja jednostranih sankcija.

Dvojica ministara također su zatražili od zapadnih država da poštuju rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o Siriji, navodi se u agencijskoj vijesti.

Razgovor dvojice visokih zvaničnika iz regionalnih saveznica uslijedio je nakon američkih zračnih udara u kojima su ubijena najmanje 22 proiranska borca u istočnoj Siriji u petak ujutru, prenosi Xinhua.