Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif u ponedjeljak je pohvalio iračke napore na jačanju regionalne stabilnosti, rekavši kako će oni dovesti do „još pregovora i razumijevanja“ u regiji.

Zarif se obratio novinarima tijekom posjeta iračkoj prijestolnici, koja je u ovom mjesecu bila domaćin prve runde izravnih razgovora između regionalnih suparnika Saudijske Arabije i Irana.

Dvije zemlje nagovijestile su moguću deeskalaciju nakon višegodišnjih animoziteta koji su se često prelijevali u susjedne zemlje i u najmanje jedan rat koji još bjesni.

Zarif je također uputio iranske izraze sućuti i žaljenja zbog golemog požara u bagdadskoj Covid bolnici tijekom vikenda u kome je poginulo 82 ljudi.

Dužnosnici su priopćili da je požar izazvala eksplozija na cilindru s kisikom.

Rijad nastoji okončati višegodišnji rat u Jemenu protiv Houthi pobunjenika koji uživaju iransku podršku i koji sve češće ispaljuju projektile i puštaju dronove nakrcane eksplozivom, dok Saudijska Arabija napada ključne lokacije i naftnu infrastrukturu.

Okončanje rata moglo bi biti ulog u cjenkanju za Irance dok traže ublažavanje sankcija na nuklearnim pregovorima u Beču.

– Pozdravljamo iračku vitalnu ulogu u regiji i nadamo se da će iz dana i dan jačati iranska uloga u stabilnosti regije – izjavio je Zarif na zajedničkoj konferenciji za novinare s iračkim kolegom Fouadom Husseinom.

– Zahvaljujemo se iračkoj vladi na provođenju tih napora – kazao je Zarif, ne potvrđujući da su saudijsko-iranski razgovori zapravo održani u Iraku.

– Nadamo se da će ti napori voditi do novih pregovora i razumijevanja u regiji – kazao je.

Sve strane sile na kraju će otići, dodao je Zarif, „ali mi ćemo ostati ovdje i trebali bismo zasnovati naše odnose na dobrosusjedstvu, bez uplitanja i u obostranom interesu“, prenosi Associated Press.