Zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, prvi put u novom sazivu, pokrenuo je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, zbog zaključka hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva kojim se Hrvatsku poziva da zaustavi izgradnju mosta Pelješac. Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srspke o ovom pitanju, na Dodikov zahtjev, biće održana sutra.

Ovakva odluka bi mogla oslabiti već narušene odnose BiH i Hrvatske, čime se ističe da je BiH podijeljena zemlja u kojoj je nemoguće doći do konsenzusa o bitnim pitanjima vanjske politike, naglašava profesor međunarodnog odnosa na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Ešref Kenan Rašidagić.

“Postoji javno saznanje da je nemoguće u ovom momentu, u ovoj trenutnoj političkoj situaciji, donijeti takvu vrstu zaključaka u Predsjedništvu BiH, jer se između ostalog zna da će se gospodin Dodik, kao proklamirani zaštitnik i hrvatskih nacionalnih interesa zbog postojeće osovine srpskohrvatske u Predsjedništvu i drugim tijelima i organima države BiH, postaviti kao zaštitnik interesa Republike Hrvatske”, navodi Rašidagić.

Prilog reporterke BHRT-a Arijane Misimović

Da bi se pokrenuo spor sa Republikom Hrvatskom o ovom pitanju, BiH bi morala donijeti Deklaraciju kojom prihvata nadležnost Međunarodnog suda za pravo mora, govori profesorica pravnog fakulteta u Zenici Larisa Velić, dodajući da BiH nije pokazala da ima odgovarajuće mehanizme kojima može odgovoriti stalnim pritiscima od strane susjeda.

“Ukoliko se potvrdi da je ovom odlukom povrijeđen vitalni entitetski interes onda ta odluka neće imati pravni učinak. Za nas to konkretno znači da moramo čekati da članovi Predsjedništva ponovo na nekoj narednoj sjednici raspravljaju o tom pitanju i možda nekad da se usaglase”, smatra profesorica Velić.

A dotad ćemo slušati neusaglašane stavove članova Predsjedništva BiH o važnim pitanjima. Bošnjački i hrvatski član Predsjedništva i dalje su stava da neće odustati od takve odluke bez obzira na Dodikovo pravo.

“Nepromišljeno je da jedan bosanskohercegovački entitet, u ovom slučaju Republika Srpska, nastoji razmatrati pitanje vitalnog entitetskog interesa u drugom bh. entitetu koji se zove Federacija BiH, i to u pitanju gdje entiteti nemaju nikakvu nadležnost, a tiču se utvrđivanje državnih granica između dvije susjedne zemlje”, stoji u regovanju člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Podsjetimo, nakon jučerašnje sjednice Predsjedništva BiH, predsjedavajući Milorad Dodik vitalnim nacionalnim interesom spriječio je pokretanje tužbe BiH prema Hrvatskoj, a time i spriječio blokadu gradnje Pelješkog mosta.
Na Dodikov zahtjev, sutra će se o tome izjasniti i Narodna skupština Republike Srpske.

Inače, još 2007. godine tadašnji član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović jasno je dao do znanja da se protivi izgradnji Pelješkog mosta, što nije predstavljalo štetu po vitalni interes Republike Srpske.

IZVOR: BHRT