U Kantonu Sarajevo trenutno ima 180 profesionalnih vatrogasaca, te 220 dobrovoljaca. Intervencija je nikad više, pa su dobrovoljci adut koji je uvijek na terenu kada zatreba. Posljednjih mjeseci dobrovoljci iz sopstvenog džepa plaćaju gorivo za vatrogasna vozila kako bi izašli na teren. Novac za njih iz budžeta Vlade Kantona Sarajevo je obezbijeđen, ali im još nije uplaćen. Zašto? Koga je sramota? Ko je odgovoran, i ko je kriv?

Ko voli ovaj poziv on će mene razumjeti, ko ne voli ne možete mu objasniti, jer ovaj poziv se jednostavno mora živjeti. Ja ovo radim iz ljubavi, iako nemam nikakvih prihoda od toga, ja sam ovdje upoznao drugare za čitav život, stekao neka nova iskustva i stvarno: jednom vatrogasac, uvijek vatrogasac, kazao je Aner Opijač dobrovoljni vatrogasac.

U posljednje vrijeme vatrogasna društva bilježe veći broj intervencija nego inače.

ANER OPIJAČ, dobrovoljni vatrogasac

Do sada ne bih mogao tačan broj da vam kažem, jer ja taj broj intervencija ne gledam kao broj da imam neku svoju svesku gdje ih pišem. Ja to stvarno radim jer želim da pomažem ljudima, bez obzira kakva intervencija, ja jednostavno volim to da radim i samim tim ne gledam kome pomažem niti na kakav teren izlazim. Jednostavno znam da želim da spasim nečiji život, nečiju imovinu i samim tim me adrenalin vuče.

Pored gašenja požara, ovo društvo vršilo je čišćenje i dezinfekciju ulica, donosi vodu u mjesta koja nisu povezana na vodovod te reagiraju u slučajevima poplava, potresa i teških prometnih nezgoda. Trenutačno na teren izlaze o vlastitom trošku gdje u bidonima donose gorivo za vatrogasna vozila. Kažu, isplatu koči Uprava Civilne zaštite Kantona Sarajevo.

MESUD JUSUFOVIĆ, predsjednik Vatrogasnog saveza KS

Od kantonalne uprave deset godina smo dobijali sredstava, a prošla vlada nam je ukinula ta sredstva. Dolaskom ove nove vlade oni su nam vratili ta sredstva i čak su nam namirili od prošle godine u budžetu one pare koje nismo dobili, međutim mi još ne dobijamo te pare. Tako da se odričemo jednog po jednog, televizije, interneta, evo ja sad moram razmišljati da li da platim struju ili telefon jedno će nam morati ukinuti.

A iz Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo kažu da oni ne znaju kako zakonski raspodijeliti novčana sredstva koja su osigurana od Vlade Kantona Sarajevo. Oni žele da se vatrogasna društva financiraju izravno iz proračuna kantona, a ne preko njih.

JASMIN TEROVIĆ, ravnatelj Kantonalne uprave civilne zaštite KS

Doći će nam lijeopo vrijeme, imat ćemo šumske požare i sigurno će biti potreba za dobrovoljnim vatrogasnim službama i ja sam ZA da se ovaj način njihovog finansiranja trajno riješi i to je ono što sam ja njima ponavljao na tom sastanku da način na koji su do sada bili finansirani nije bio usklađen s zakonskim propisima.

Kontaktirali smo i Vladu KS. Oni kažu da je sve u rukama Kantonalne uprave civilne zaštite te da je Vlada ove godine i povećala izdvojena sredstva za dobrovoljce. Trenutačno u Kantonu Sarajevo ima mnogo manje vatrogasaca nego npr. prije rata. Tada ih je bilo 2.200, a danas ima 180 profesionalaca i 220 dobrovoljaca.