Barovi i kafići u Briselu biće zatvoreni na mjesec dana od četvrtka, objavila je danas regionalna vlada nakon što je belgijska prestonica prestigla Pariz u pogledu zaraze KOVID-19 po stanovniku.

Brisel je na drugom mjestu nakon Madrida među 27 glavnih gradova Evropske unije, objavile su danas belgijske zdravstvene vlasti, s 502 slučaja koronavirusa na 100.000 stanovnika tokom posljednja dvije sedmice.

Rudi Vervurt, premijer regije Brisel, rekao je na konferenciji za novinare da će se barovi i kafići zatvoriti na mjesec dana od četvrtka, čak i ako prodaju samo čaj ili kafu, što je preslikana mjera poduzeta juče u Parizu, prenosi Rojters.

“Posluživanje alkohola nije kriterijum”, rekao je.

Vlasti će na drugom sastanku u petak odlučiti hoće li i kako održati škole i fakultete otvorenima.

Belgijska vlada pooštrila je nacionalne mjere juče, uključujući zatvaranje lokala u 23 sata i ograničavanje društvenih okupljanja na najviše četiri osobe koji sjede za jednim stolom u kafiću ili se okupe vani.

U Briselu će i ljudima biti zabranjeno pijenje alkohola na otvorenom.

Mjesta za zabave, gdje su zdravstvene vlasti rekle da se dogodilo mnogo infekcija, takođe će biti zatvorena. Nijedan gledalac neće moći biti u centrima za amaterski sport.