Zatvorenice u zatvoru u Egiptu počele su štrajk glađu, a njihov zatjev je da budu puštene na slobodu nakon što su godine provele iza rešetaka kao političke zatvorenice.

Grupa egipatskih aktivistica, među kojima je i opozicionarka Esma Shukr i borac za ljudska prava Selma Eshref, objavile su saopćenje na društvenoj mreži Facebook u kojem se navodi da su u štrajk glađu stupile zatvorenice u Ženskom zatvoru Kanatir na zapadu Kaira.

“Deset zatvorenica lišene su najosnovnijih ljudskih prava i nije im dozvoljeno da viđaju bilo koga, pa ni vlastitu djecu“, navodi se u saopćenju.

Aktivistice su poručile da zatvorenice štrajkuju glađu od subote, a da su iza zatvorskih rešetaka završile montiranim procesima i političkom osvetom i na teret im se stavljaju optužbe koje ne poznaju ni Ustav ni zakoni Egipta.

Objavivši imena zatvorenica koje štrajkom glađu traže osnovna ljudska prava, aktivistice su pozvale međunarodnu javnost da podrži te hrabre i obespravljene žene.

Uporedo s tim, srodnici zatvorenica su za AA potvrdili informaciju o štrajku u zatvoru, ali nisu željeli da im se objavljuje identitet.

Riječ je o ženama koje su uhapšene i pritvorene pod optužbom za članstvo u zabranjenog organizaciji (Ihvan) i za navodno širenje lažnih vijesti. Neke od njih nikada nisu izašle na sud, iako su im određeni pritvori istekli prije više mjeseci, a u nekim slučajevima i nekoliko godina.

Egipatske institucije nisu komentirale slučaj. Zvanični Kairo ustrajno tvrdi da u egipatskim zatvorima nema političkih zatvorenika i osuđenika.