Plenarna sjednica završnog dana Kongresa EPP-a bila je posvećena iznalaženju politika za suočavanje s klimatskim promjenama, a dio programa bio je posvećen izboru obnašatelja dužnosti visokih tijela EPP-a, na čiji vrh je većinom glasova izabran Donald Tusk.

Okupljene je pozdravio predsjednik Hrvatske vlade, Hrvatske demokratske zajednice Hrvatske i domaćin Kongresa Europske pučke stranke (EPP) Andrej Plenković.

Na Kongresu je istaknuto kako se EPP zalaže za ukidanje subvencija za fosilna goriva i preusmjeravanje potpora prema tehnologijama za prikupljanje, skladištenje i ponovno korištenje CO2.

Andrej Plenković je, govoreći o prioritetima koje će Hrvatska imati tijekom svog predsjedanja Europskom unijom u prvoj polovici 2020. godine, naglasio kako će se zalagati za brisanje granica koje još uvijek postoje između razvijenijeg i manje razvijenog dijela Europe, kao i za jačanje unutarnjeg europskog tržišta, uz stvaranje novih radnih mjesta i mogućnosti rada za sve europske građane.

Posebno je ukazao kako je potrebno iznaći odgovor na postojeći problem odljeva mozgova te na depopulaciju ruralnih krajeva u gotovo polovici država članica.

“Trebamo zajedničku migracijsku politiku i potpuno funkcionalan sustav azila. Čvrsto vjerujemo da Europa mora biti zaštićena od migracija na grčkoj i bugarskoj granici te da mora biti pronađeno dugoročno rješenje s Turskom”, poručio je Plenković.

Poručio je kako je potrebno raditi na stabilnosti i unapređenju Zapadnog Balkana, te ponovno iskazao žaljenje zbog neotvaranja pregovora o pristupanju EU-u s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

“Za nas poseban naglasak ostaje Bosna i Hercegovina. Naši susjedi u jugoistočnoj Europi također su naš prioritet tijekom našeg predsjedanja i nadam se uspjehu summita zemalja zapadnog Balkana koji će se održati u maju 2020.”, poručio je.

Izrazio je očekivanje da će taj summit biti referentna točka za odnos Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana u nadolazećim godinama.

Plenković se tijekom dana sastao u Banskim dvorima i u zagrebačkoj Areni s brojnim šefovima država i stranaka koji sudjeluju u EPP-u.