Završen je samit predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joea Bidena i predsjednika Rusije Vladimira Putina u Ženevi.

Ovo je njihov prvi sastanak otkako je Biden stupio na dužnost u januaru.

Prethodno su razgovori održani u užem formatu, a osim predsjednika prisustvovali su šefovi diplomatija i prevodioci.

Lideri su održali privatni sastanak kojem su prisustvovali ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Anthony Blinken.

Nakon sastanka koji je trajao skoro dva sata, napravljena je pauza od 15 minuta nakon čega je počeo sastanak delegacija, uključujući ministre vanjskih poslova dvije zemlje.

Putin i Bajden Ženeva
Foto: Tanjug/AP

Drugom dijelu sastanka prisustvovale su delegacije Rusije i Sjedinjenih Američkih Država.

Delegaciju Rusije, osim Lavrova, čine njegov zamjenik Sergej Rjabkov, portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov, pomoćnik Kremlja Jurij Ušakov i šef Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov.

Osim njih, u delegaciju su i zamjenik šefa kabineta ruskog predsjednika Dmitrij Kozak i specijalni predstavnik Ruske Federacije za Siriju Aleksandar Lavrentijev, koji će učestvovati u razgovorima o regionalnim pitanjima, prije svega u vezi sa Rusijom i Sirijom, prenosi TASS.

Američku delegaciju, osim Blinkena, čine američki savjetnik za državnu bezbjednost Jake Sullivan, direktor Savjeta bezbjednosti SAD za Rusiju Eric Grin i zamjenik državnog sekretara za politička pitanja Victoria Nulend.

Samitu su prisustvovali i ruski ambasador u Washingtonu Anatolih Antonov i američki ambasador u Moskvi John Sulivan.

Ženeva: Završen prvi dio samita Putina i Bidena

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i američki predsjednik Joe Biden završili su prvi dio samita u Ženevi nakon gotovo dva sata, prenosi agencija TASS, pozivajući se na saopštenje Dimitrija Peskova, portparola Kremlja.

Dvojica lidera napraviti manju pauzu pred drugi dio sastanka, kojem će prisustvovati veći broj ljudi, prenose RIA Novosti.

Putin izrazio nadu da će biti produktivan sastanak sa Bidenom

Putin se zahvalio američkom kolegi Bidenu i izrazio je nadu da će biti produktivan njihov samit u Ženevi.

Putin je poručio Bidenu na prvom sastanku s njim kao američkim predsjednikom da je zahvalan za dolazak na samit jer je znao da je američki predsjednik „imao dugačak put i mnogo rada“. Ruski predsjednik je istaknuo da ima mnogo pitanja koja su se nagomilala u rusko-američkim odnosima koja zahtijevaju raspravu na najvišem nivou“.

“Gospodine predsjedniče, želio bih da vam zahvalim na inicijativi da se danas sastanemo”, rekao je Putin dok je sjedio pored Bidena.

Biden je rekao da će dvojica lidera pokušati da utvrde oblasti za saradnju od obostranog interesa.

“Uvijek je bolje sastati se licem u lice”, rekao je Biden.

Mjere sigurnosti su na visokom nivou u drugom po veličini gradu u Švicarskoj u kojem se nalazi i sjedište Ujedinjenih naroda, zajedno s nekoliko agencija UN-a poput Svjetske zdravstvene organizacije i Svjetske trgovinske organizacije.

Očekuje se da će razgovori biti fokusirani na pitanja poput kontrole naoružanja, kibernetičke sigurnosti, zabrinutosti SAD-a zbog ruskog tretmana političkih oponenata i uplitanja u izbore, te na situaciju u Ukrajini, gdje se snage koje podržava Rusija bore na istoku zemlje.

Kao što je ranije najavljeno, predsjednici će poslije razgovora održati odvojene konferencije za novinare.