Završena je verifikacija respiratora koje je iz Kine uvezla kompanija “Srebrena malina”, potvrđeno je u Federalnoj upravi civilne zaštite (FUCZ).

Međutim, detalji verifikacije nisu poznati. Iz Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine tvrde da se ovi respiratori mogu koristiti kao stacionarni u bolnicama i kao mobilni u vozilima hitne pomoći. Međutim, samo rijetki rukovodioci bolnica koji su ih dobili spremni su govoriti o upotrebi, i to vrlo kratko.

Dvadeset pet respiratora u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, koje je nabavila “Srebrena malina”, verificirani su, ali još nisu pušteni u rad.

“Oni stoje verificirani, pohranjeni na sigurno mjesto. Očekujem da dobijemo certifikate za svaki od respiratora pojedinačno s opisom upotrebnih vrijednosti. Sigurno da ti aparati imaju vrijednost i da ćemo mi naći načina da ih pravilno upotrijebimo i da budu korisni”, izjavio je direktor UKC-a Tuzla Vahid Jusufović.

Firma Verlab, koja je verificirala respiratore, ne želi davati detalje. Kažu kako ne mogu govoriti za medije s obzirom na to da su, kako tvrde, ugovorom za verifikaciju koji su potpisali, dužni tražiti odobrenje Federalne uprave civilne zaštite za istupe u medijima, što nije bio slučaj s ugovorom iz 2020. godine. U Federalnoj upravi civilne zaštite kažu kako proces verifikacije nije prošlo svih 100 respiratora.

“Njih 95 je verificirano, sa današnjim danom u Sanskom Mostu će ih biti 95 verificirano. Ovih pet koji nisu verificirani, firma iz Srbije Dre medical sa kojom je sklopljen sporazum će u narednom periodu osposobiti respiratore”, kazala je glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite Majda Kovač.

U Institutu za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine tvrde kako se respiratori mogu korisititi kao stacionarni i mobilni. Citirali su nam uputstvo i na engleskom jeziku.

“Ovaj se uređaj može koristiti prvenstveno kao stacionaran u prostorijama za Intenzivnu njegu, operacionim salama, te može postati portabilan uređaj ako se koristi s bocom kisika”, navode iz Instituta.

Međutim, gledajući citat iz Uputstva za upotrebu respiratora, koji je Institut za mjeriteljstvo izdvojio u dopisu, nigdje nije navedeno kako su respiratori ACM812A za stacionarnu dugoročnu upotrebu. Jer u engleskom rječniku Emergency room nije isto kao Intensive care unit, što znači kako Emergency room nije prostorija za intenzivnu njegu. To su nam potvrdili neki od anesteziologa koje smo kontaktirali, ali nisu željeli pred kameru.

Pred kameru nisu željeli ni oni koji su nam kazali kako respiratori koji su verificirani nisu za intenzivnu njegu. Neki nisu uopće željeli govoriti o upotrebi ovih respiratora.

Sutra počinje pretres u predmetu “Respiratori”, kojim su obuhvaćeni federalni premijer Fadil Novalić, ministrica finansija Federacije Jelka Milićević, nekadašnji irektor uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak te vlasnik firme “Srebrena malina” Fikret Hodžić.