Ovogodišnji 48. sajam „Dani Šljive“ u Gradačcu, danas je završen, a svoje proizvode je prezentiralo 105 izlagača iz Bosne i Hercegovine i država regije.

Gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić je istakao da je sajam ispunio svoja očekivanja. Kako je rekao, to je bila prilika da se razgovara s izlagačima, poljoprivrednim proizvođačima, kao i predstavnicima izvršnih vlasti s raznih nivoa u BiH.

Zajednički zaključak je da je potrebno da svi zajedno radimo kako bi što više unaprijedili položaj proizvođača i pomogli im plasiranje svojih proizvoda kako u BiH tako i u inostranstvo. Ta podrška, kako je rečeno, treba da se ogleda kroz razne podsticaje, kao i izmjenu određenih zakonskih regulativa, a sve u cilju podrške naše poljoprivrede i samih proizvođača u BiH.

Gosti ovogodišnje privredno-turističke manifestacije, koja je trajala od 25. augusta, bili su delegacija privrednika iz Indonezije. Ambasador te države u BiH, Roem Kono, izjavio je kako je sajam pouzdan program za ekonomsku saradnju dvije države u budućnosti.

On je izrazio nadu da su se građani Gradačca i BiH upoznali sa potencijalom indonezijskih proizvoda, poput začina, i da mogu započeti direktnu trgovinsku saradnju sa indonezijskim partnerima.

Osim izložbe proizvoda i poslovnih susreta sajamske dane su obilježili naučno-stručna predavanja i obilazak poljoprivrednih gazdinstava te prezentacija primjera dobre prakse u agraru.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH Šemsudin Dedić te članovi Vlade TK i gosti iz Indonezije obišli su farmu Agro Mašić te plantažu šljiva vlasnika Raifa Čolića. Upoznali su se sa savremenim načinima uzgoja stoke i voćarskih kultura, ali i problemima u razvoju poljoprivrede na ovom području.

Resorni ministar u Vladi TK Vahidin Smajlović i gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić sa saradnicima posjetili su i imanje Ahmeda Pašalića te obišli savremeni zasad jabuke.

Istaknuto je da se ti primjeri dobre prakse trebaju prezentovati s ciljem praćenja i uvođenja novih tehnologija u razvoju agrara. Posebno je podcrtana potreba jačanja poticajne politike i pomoći poljoprivrednom sektoru, kako bi se mogli pratiti savremeni trendovi u razvoju poljoprivredne proizvodnje.

Održana je i panel diskusija o historijskom razvoju vinogradarstva i vinarstva u BiH sa naglaskom na Gradačac i majevički kraj o čemu je govorila prof. dr. Mersija Delić sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu.

Istaknuto je kako postoji tradicija vinogradarstva u tom kraju, gdje je uglavnom zastupljeno voćarstvo. Ipak, ono je još uvijek u začetku i zastupljeno je na manjim površinama. Stanovnicima ovog dijela Bosne i Hercegovine uglavnom je nepoznanica uzgoj vinove loze i proizvodnja vina.

Profesor na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli prof. dr. Midhat Jašić je prezentirao neke od rezultata istraživanja vezanih za uzgoj i proizvode od domaće ruže na primjeru plantaže porodice Jukan iz Gračanice.

“Zajedno s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom iz Osijeka obradili smo hemiju hidrolata ruže. To je važno za njenu budućnost, jer bez osnovne hemije ne možemo znati ni svojstva niti mogućnosti. Tehnologija nije problem, najteže je zasnovati proizvodnju i dobiti odgovarajući prinos”, rekao je Jašić.

Sajamske dane je pratio bogat kulturno-zabavni program uz tradicionalni vatromet. Gradačačke plave noći će biti završene večeras koncertom Ede Maajke. Organizator sajma poljoprivrede i prehrambene industrije „Dani šljive“ bio je Grad Gradačac a suorganizator firma „Boms-expo“.