U Bosni i Hercegovini zatvorena su glasačka mjesta na kojima se u protekla dva dana glasalo za parlamentarne izbore u Hrvatskoj. Hrvatski državljani koji danas glasaju u BiH masovno su izašli na izbore, a do 17h je glasalo 5.000 ljudi više nego na prošlim izborima ukupno.

Potpredsjednica Izborne komisija Ana Lovrin rekla je da je u BiH do 17h glasalo 19.085 birača, dok je na prošlim parlamentarnim izborima ukupno u BiH glasalo oko 15.000 birača.

U BiH za izbore u Hrvatskoj moglo se glasati na 45 biračkih mjesta i to u Sarajevu na šest, Mostaru 20, Banjaluci dva, Tuzli tri, Livnu četiri i Vitezu deset.

Hrvatski državljani s prebivalištem u BiH glasaju za tri poslanika u Hrvatskom saboru koji se biraju iz 11. izborne jedinice.

U 11. izbornoj jedinici glasaju hrvatski državljani koji ondje imaju prebivalište i aktivno su se registrovali, a takvih je za ove parlamentrane izbore gotovo 185.000.

Najviše ih je u Mostaru, gdje 50.786 birača ima pravo glasa.

Saglasnost za provođenje izbora za Hrvatski sabor na području BiH dao je Savjet ministara 11. juna.

Zbog pandemije korona virusa na biralištima se provodila dezinfekcija i pridržavalo se uputa o fizičkoj distanci.

Članovi biračkih odbora nosili su zaštitne maske i rukavice, a biračima, koji su po dolasku na biralište morati dezinfikovati ruke, preporučivala se upotreba zaštitne maske i vlastite hemijske olovke kojom su ispunjavali glasački listić.

Nisu zabilježene gužve na biračkim mjestima.