Najnoviji izvještaj Misije OEBS-a o stanju u pravosuđu identifikovao je brojne probleme u bh. pravosuđu poput potpunog zatajenja krivičnog sistema, dramatičnog pada broja optužnica i sve dužeg trajanja postupaka.

O ovim problemima raspravljano je i na današnjoj sjednici Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH.

Članovi Komisije razmatrali su Treći godišnji izvještaj OEBS-a o odgovoru pravosuđa na korupciju: Sindrom nekažnjivosti, kada je predsjedavajući Komisije Damir Arnaut (Naša stranka) podsjetio da je šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler jasno rekao da, ako ne bude napretka u reformi pravosuđa, BiH neće dobiti status kandidata za članstvo u EU.

Članica Komisije Alma Čolo (Stranka demokratska akcije – SDA) osvrnula se upravo na sindrom nekažnjivosti upozoravajući na činjenicu da se istraga u krivičnim postupcima u predmetima korupcije obustavljaju često jer rokovi za podnošenje optužnica ne budu ispoštovani.

Poručila je da u Bosni i Hercegovini ima 377 tužilaca, a iako se ne bave svi predmetima korupcije pokrenuta su 232 predmeta korupcije. Samo u Tužilaštvu BiH postoji 56 tužilaca što je, smatra, sasvim dovoljan broj da odgovori izazovima BiH – državi koja ima 3,5 miliona stanovnika, ali prošle godine to tužilaštvo nije podiglo niti jednu optužnicu za korupciju.

Da pravosuđu u BiH nedostaje nezavisnosti, integriteta i odgovornosti ni VSTS-a ni drugih institucija upozorio je član Komisije Borislav Borenović (Partija demokratskog progresa – PDP), ocjenjuje da postoje izuzeci, ali ih je teško prepoznati u vješto uspostavljenom sistemu nekažnjivosti.

Naglasio je da se ovakav nerad i nečinjenje pravosudnog sistema vrši s ciljem da se ne zamjera određenim nosiocima javnih funkcija, a sumnjiče se za korupciju, zbog čega ističe da su pokazatelji OEBS-a više nego alarmantni.

Član Komisije Zukan Helez (Socijaldemokratska partija – SDP) smatra da novi izvještaj OEBS-a nije ništa novo te da je stanje u pravosuđu odavno zabrinjavajuće i svi se slažu da je bh. pravosuđe u velikoj krizi odnosno ne funkcioniše.

Osvrnuo se na predmete takozvane visoke korupcije koji dramatično padaju od 2017. godine, kazavši da se ti predmeti odnose na nosioce javnih funkcija što ponovno dovodi do toga “da su politički moćnici zaštićeni”.

Iznio je podatak da se procesuira 20 posto takvih optužnica, dok 80 posto bude netaknuto, ocjenjujući da opet “obični ljudi koji su dostupni budu procesuirani, ali se krupni kriminal ne dohvata”.

Komisija je usvojila zaključke kojima se od Savjeta ministara BiH traži da preduzme konkretne korake za otklanjanje problema u pravosuđu koje je identificirao OEBS, a zatraženi su i odgovori od VSTS-a zbog čega je došlo do zatajenja krivičnog sistema.