Po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a u saradnji sa partnerskim institucijama Republike Srbije, realizovana je međunarodna akcija kodnog naziva “Skiper”, usmjerena na procesuiranje osoba osumnjičenih za organizovano krijumčarenje ljudi.

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na širem području Zvornika, lišili su slobode četiri osumnjičene osobe.

U toku su pretresi na više lokacija, a osumnjičeni će nakon kriminalističke obrade biti predati u nadležnost postupajuće tužiteljke Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Osumnjičeni se terete da su bili članovi međunarodne grupe za krijumčarenje migranata koja je u proteklom periodu prokrijumčarila više od 100 osoba iz Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu.

Na području Srbije lišeno je slobode pet pripadnika navedene grupe za krijumčarenje migranata među kojima je i osumnjičeni organizator.

Istraga je usmjerena je na otkrivanje i razbijanje organiziranih krijumčarskih lanaca koji, kako se navodi, krijumčarenjem ilegalnih migranata, preko riječne granice na rijeci Drini, pa dalje preko teritorije Bosne i Hercegovine, ostvaruju veliku nezakonitu imovinsku korist, a istovremeno ugrožavaju sigurnosnu situaciju u BiH.

Aktivnosti je na terenu realizovala SIPA, uz podršku MUP-a RS, OSA BiH i Službe za poslove sa strancima BiH.

Osumnjičeni se terete za kazneno djelo – Organizovanje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata, iz članka 189a, u vezi sa krivičnim djelom – Krijumčarenje ljudi, iz članka 189. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.