Nepostojanje socijalnog dijaloga od oktobra 2017. i izvršne vlasti od oktobra 2018. godine čini situaciju u Federaciji BiH onesposobljavajućom za normalan rad i život, istaknuto je na sastanku predstavnika Saveza samostalnih sindikata BiH i austrijskih zvaničnika iz oblasti rada i socijalnih pitanja.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović sastao se sa predsjednikom austrijskog parlamentarnog Odbora za rad i socijalna pitanja Jozefom Muhičem i Oliverom Hilerom, Atašeom za rad, socijalna pitanja i zaštitu potrošača pri austrijskoj ambasadi u Sarajevu.

Povod za sastanak je bio razgovor o radu i socijalnoj politici u Federaciji BiH, te dogovor o modalitetima nastavka zajedničke saradnje u budućnosti.

Istaknuto je da kapitalizam nikada nije bio na strani radnika i sindikata, te da je njegov jedini cilj daljnje povećanje.

Kako su rekli, radnicima se nikada ništa nije poklanjalo i moraju se sami izboriti da kroz jak sindikat budu uvaženi kao ravnopravan sagovornik.

Sagovornici su razgovarali i o masovnom iseljavanju radnika i građana iz Bosne i Hercegovine, kao i posljedicama migrantske krize kroz koju naša zemlja trenutno prolazi.

Šatorović se zahvalio gostima na nesebičnoj podršci i pomoći koju je Republika Austrija i austrijski narod do sada pružio Bosni i Hercegovini, te je istakao kako se nada da će u narednom periodu doći do većeg investiranja u privredu naše zemlje.