Zbog obilnih padavina i jakog vjetra na području Hercegovine, te jugozapadne i jugoistočne Bosne na snazi je narandžasti meteoalarm, a žuti meteoalarm na snazi je na području Krajine, sjeverozapadne, sjeveroistočne i centralne Bosne zbog jakog vjetra.

Tako se na trebinjskom i fočanskom području prognoziraju mjestimično obilnije padavine od 40 do 60 milimetara tokom 24 sata, lokalno i do 80 mm, uz mjestimično pojačan vjetar s udarima većim od 11 metara u sekundi (40 kilometara na sat).

Na mostarskom području očekivana količina padavina biće između 20 i 50, lokalno do 80 litara po metru kvadratnom, uz povremene udare vjetra južnog smjera brzine od 45 do 65 kilometara na sat.

Za livanjsko područje očekivana količina padavina bit će između 30 i 60 litara po metru kvadratnom, uz povremene udare vjetra južnog smjera brzine od 45 do 65 kilometara na sat.

Istovremeno na tuzlanskom i sarajevskom području prognoziraju se povremeni udari vjetra južnog smjera brzine između 45 i 65 kilometara na sat, za bihaćko područje najavljeni su povremeni udari vjetra južnog smjera brzine od 45 do 55 kilometara na sat, dok je za banjalučko područje prognoziran mjestimično pojačan vjetar s udarima većim od 11 metara u sekundi (40 kilometara na sat) zbog čega je u ovim dijelovima na snazi žuti meteoalarm.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima, kiša se očekuju u južnim i jugozapadnim dijelovima. Tokom dana, padavine se očekuju i ostatku zemlje. U večernjim satima, sa srijede na četvrtak, padom temperature, kiša će u višim područjima prelaziti u susnježicu i snijeg.

Intenzivnije padavine, uglavnom u Hercegovini, zapadu i jugozapadu Bosne. Vjetar jak južnog smjera. Najviša dnevna temperatura od 9 do 15, na jugu i sjeveru do 17 stepeni.