Obraćanje Svena Alkalaja, stalnog predstavnika Bosne i Hercegovine pri Uјеdinjenim nacijama u Vijeću sigurnosti i to neposredno nakon izricanja presude Ratku Mladiću, izazvalo je pometnju u vrhu države. Glavno pitanje je da li je Alkalaj imao pravo govoriti na sjednici, pošto članovi Predsjedništva nisu imali jedinstven stav. Trojac Dodik, Komšić, Džaferović pisao je i predsjedavajućem Vijeća sigurnosti. Odnos snaga – dva naprema jedan.

Bosna i Hercegovina ostaje posvećena istrazi, procesuiranju i kažnjavanju svih odgovornih za ratne zločine, bez obzira na njihovu nacionalnost, etnicitet, vjeroispovjest i poolitičko opredjeljenje. Takođe, glorifikacija ratnih zločina i njihovih počinilaca je neprihvatljiva, i mora biti kažnjiva zakonom.

Alkalaj je u obraćanju komentarisao kaznu doživotnog zatvora Ratku Mladiću kao i rad Međunarodnog mehanizma za krivične sudove. Takođe, tražio je od Srbije izručenje bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske, Novaka Đukića. Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Herceogvine Milorad Dodik je pisao predsjedavajućem Savjeta bezbjednosti i tražio da Alkalaju ne dozvoli obraćanje, uz tvrdnje da će ambasador u Njujorku istupati bez saglasnosti svih članova Predsjedništva. Pošto je Alkalaj sinoć, ipak, govorio, Dodik ima poruku za sve diplomate iz Republike Srpske, a to je da do daljnjeg nemaju obavezu da se povinuju instrukcijama i nalozima svojih šefova iz reda drugog naroda, a posebno ne instrukcijama MIP-a na čijem je čelu Bisera Turković.

Dosadašnja praksa i dogovor unutar Predsjedništva Bosne i Hercegovine bila je takva da, ukoliko nema saglasnosti sva tri člana o sadržini izjave ambasadora pri Ujedinjenim nacijama, onda on izjavu neće ni davati, iako će imati pravo da prisustvuje sjednicama Savjeta bezbjednosti. To je Dodik predložio i ministru inostranih poslova, Biseri Turković, kojoj je takođe pisao, uz oznaku hitnosti. Iz Ministarstva nismo dobili odgovor da li su i šta preduzeli. Poslije Dodikovog pisma predsjedavajućem Savjeta bezbjednosti, pisali su mu i Šefik Džaferović i Željko Komšić. Dva pisma identične sadržine s porukom da Sven Alkalaj ima puno odobrenje da predstavlja Bosnu i Hercegovinu.

Na Alkalajevo obraćanje reagovao je i predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, koji je stao na Dodikovu stranu.

Sjednicu Savjeta bezbjednosti obilježilo je Vučićevo izlaganje, uz poruku da za zločine nad Srbima u Hagu niko nije odgovarao, te da je Srbija ispoštovala sve svoje obaveze prema Mehanizmu. Takođe, poručio je da Srbija neće izručiti članove Srpske radikalne stranke, Vjericu Radetu i Petra Jojića sudu u Hagu zbog optužbi za nepoštovanje tog suda i da se njima može suditi samo u Srbiji. Zbog toga je dobio kritike predsjednika Međunarodnog mehanizma za krivične sudove. Karmel Ađijus poručio je da Mehanizam ima još posla. Najavljuje da će presuda u slučaju Stanišić i Simatović biti donesena do kraja juna.