Dobitnik Nobelove nagrade za mir za 2020. godinu – Svjetskog programa za hranu (WFP) – i norveški Nobelov komitet saopštili su danas da su dogovorili da će odgoditi ličnu dodjelu nagrada u Oslu sljedećeg mjeseca zbog pandemije koronavirusa.

“Sa trenutnim ograničenjima u Oslu ne bi bilo moguće ceremoniju ili druge dijelove tradicionalnog programa dobitnika izvesti na dobar i dostojan način”, saopšteno je iz Nobelobog komiteta.

Očekivalo se da će David Beasley, šef Svjetskog programa za hranu, otputovati u norveški glavni grad “kako bi u ime organizacije primio Nobelovu nagradu za mir”. Ova organizacija osvojila je prestižnu nagradu za napore u borbi protiv gladi. Nagradu će primiti tokom virtuelne ceremonije 10. decembra.

Ceremonija dodjele Nobelove nagrade za mir obično se održava u gradskoj vijećnici Osla. Međutim, organizatori su rekli da će događaj biti manji nego inače i da će biti održan na gradskom univerzitetu zbog pandemije koronavirusa.

Sada, norveški Nobelov odbor planira “svečanu dodjelu digitalnih nagrada na kojoj će WFP-u biti uručene medalja i diploma”. Očekuje se da će i Antonio Guterres, generalni sekretar Ujedinjenih nacija, prisustvovati virtuelnom forumu.

Odbor sa sjedištem u Oslu saopštio je da se nadaju da će, zavisno o razvoju pandemije, Beasley “sljedeće godine moći održati predavanje u gradskoj vijećnici Osla. Tada bi trebalo biti moguće održati Nobelov banket u čast Svjetskog programa za hranu. Kao što je ranije najavljeno, ovogodišnji banket je otkazan”.

Uz ogroman prestiž, ova nagrada dolazi sa novčanom nagradom od 10 miliona kruna, odnoso oko 1,1 milion dolara i zlatnom medaljom. Ceremonija se održava svake godine 10. decembra, na godišnjicu smrti osnivača nagrade Alfreda Nobela.

Ranije ovog mjeseca, norveška vlada je odobrila izuzeće od dvosedmičnog karantina za posjetioce kako bi predstavnici dobitnika Nobelove nagrade za mir 2020. mogli prisustvovati dodjeli nagrada u Oslu.