Stožer za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH u petak je zbog porasta broja zaraženih koronavirusom donio naredbu koja zabranjuje kretanje osobama na području Distrikta od ponedjeljka do četvrtka u vremenskom razdoblju od ponoći do 5 sati ujutro, a od petka do nedjelje od 22 sata do 5 sati ujutro.

Rad ugostiteljskih objekata, sportskih kladionica, kockarnica i drugih priređivanja igara na sreću, kao i teretana, fitnes centara, škola sporta i rekreativne aktivnosti koje se obavljaju u zatvorenom prostoru ograničavaju se od ponedjeljka do četvrtka u vremenskom razdoblju do 23 sata, a od petka do nedjelje do 21 sat, priopćeno je u petak iz Stožera za zaštitu i spašavanje.

“Naredba stupa na snagu od danas, a za ovakvim mjerama smo posegnuli kako bismo izbjegli da u Brčko dolaze ljudi iz drugih sredina gdje nije dozvoljen rad ovakvih objekata ili je skraćen. Cilj nam je zaštiti zdravlje stanovništva jer raste broj zaraženih, a na bolničkom liječenju je trenutno 35 pacijenta. Javna zdravstvena ustanova će s ovakvim trendom rasta morati ponovo aktivirati zgradu ginekologije za smještaj covid pacijenata”, rekao je u obraćanju medijima gradonačelnik Brčko distrikta BiH i zapovjednik Stožera za zaštitu i spašavanje Esed Kadrić.

On je dodao da je donesena i naredba koja zabranjuje organizirano okupljanje s glazbom uživo, di-džejevima i slično u ugostiteljskim objektima te da se, ukoliko se utvrdi kršenje propisa i epidemioloških mjera u ugostiteljskim objektima, rad tog objekta zabrani do kraja radnog vremena tog radnog dana.

“Ovo je jedan vid pooštravanja mjera jer smo prošli vikend imali određene situacije koje su ukazivale na kršenje naredbi”, dodao je Kadrić.

Govoreći o najnovijim odlukama koje se tiču funkcioniranja nastavnog procesa u Brčkom, gradonačelnik je naglasio da se naredbom Stožera skraćuje školski sat na 35 minuta u svim osnovnim i srednjim školama na području Brčkog.

Kadrić ističe kako je zajedno sa šefom Odjeljenja raspravio sa svim direktorima osnovnih i srednjih škola i da su oni prihvatili ovaj prijedlog, a odluku je donesena na prijedlog Kriznog stožera u zdravstvu.

“Prije aktualnog širenja epidemije razmatrali smo kako nastavni proces učiniti što kvalitetnijim u smislu naknade izgubljenih sati. Aktivi osnovnih i srednjih škola dali su preporuku šefu Odjeljenja prije desetak dana da se nastava nadoknadi onako kako zakon u ovom trenutku propisuje, a to je da se može raditi subotom ili da se na kraju školske godine u ljeto nadoknade sati. Šef je u skladu s tim preporukama već donio određene odluke, međutim jutros smo svi skupa ponovo razgovarali u svjetlu novih događanja da se u ovom trenutku, na preporuku Kriznog stožera zdravstva, obustavi ta odluka zbog širenja pandemije i povećanja broja novozaraženih”, istaknuo je Kadrić.

On je napomenuo da je danas s direktorima škola razmatrao više varijanti kako da se organizira rad za školska odjeljenja koja su u izolaciji.

“Kako bi se razredima koji su u izolaciji omogućio neki vid nastave, donijet ćemo potrebne odluke u korist učenika i nastavnog procesa s ciljem da do kraja školske godine prođemo sa što manje negativnih posljedica”, zaključio je gradonačelnik Kadrić.

Šef Odjeljenja za obrazovanje Zoran Bulatović, govoreći o ranije donesenoj odluci da se propuštena nastava nadoknadi radom subotama, naglasio je da je ova odluka bila donesena na prijedlog direktora osnovnih i srednjih škola.

“Epidemiološka situacija nam ne ide u prilog, stoga ćemo ovu odluku obustaviti. Ova odluka nije bila usmjerena protiv nekoga, nego je bila u interesu učenika da bismo nadoknadili izgubljenu nastavu i zaštitili i zakonito priveli školsku godinu kraju. Osnovni nam je cilj u obrazovanju znanje i zakonit rad škola odnosno obrazovnih ustanova”, zaključio je Bulatović.