U Bosanskom Grahovu je proglašeno stanje elementarne nepogode, zbog obilnog snijega koji je ovih dana napadao na području te opštine, potvrdio je načelnik Bosanskog Grahova Uroš Đuran.

Prema njegovim riječima, uslijed snježnih nanosa blokirano je na desetke naseljenih mjesta, a danas su uspjeli nekoliko njih odblokirati uz pomoć velikog radnog stroja dok su brojna mjesta oko Bosanskog Grahova još odsječena.

Đuran je rekao kako očekuje da će se tokom sutrašnjeg dana očistiti putevi do naselja oko Velikog i Malog Tičeva, Tiškovca i Stožišta pa sve do Uništa.

Dodao je da su u kontaktu s mještanima pomenutih naselja, s tim da su uspjeli odblokirati lokalnu saobraćajnicu do naseljenog mjesta Zebe gdje su uspješno evakuisali dvije starije bolesne osobe.

Pošto je na ovom dijelu napadao snijeg visine od oko 80 cm, načelnik napominje kako nemaju adekvatnu mehanizaciju za čišćenje tako da su morali angažovati jedan privatni i jedini u ovoj opštini veći radni stroj.

“Bitno je da je snijeg prestao padati što će sutra olakšati mehanizaciji da dođe do ostatka blokiranih sela”, istakao je Đuran.