Potrebno je uvesti strožije mjere protiv održavanja svečanosti kao što su vjenčanja, svadbe i drugi masovni događaji, jer je nakon takvih manifestacija u pokrajini Gulistan utrostručen broj pacijenata oboljelih od KOVID-19, izjavio je Sirajedin Arifnija sa Medicinskog fakulteta u toj pokrajini.

Kako je reka, bolnice u četiri grada provincije Gulistan trenutno nisu u mogućnosti da primaju zaražene koronavirusom.

Poručio je da je stanje izuzetno teško, te da je potrebno preduzeti mjere da se pomogne ljudima.

Prema njegovim riječima, oko 200 ljudi koji su prisustvovali vjenčanju prije dvije sedmice u gradu Gonbad-e Kabusu zaraženo je koronavirusom, a njih petero preminulo je od posljedica zaraze.

U Iranu je u protekla 24 sata od posljedica koronavirusa preminulo 200 osoba, čime je ukupan broj preminulih povećan na 11.931.

Portparol Ministarstva zdravstva Irana Sima Sadat Lari saopštila je da je zabilježen najveći broj preminulih u jednom danu od početka epidemije u toj zemlji.

Lari je istakla da je u istom periodu potvrđena zaraza kod još 2.637 osoba, čime je ukupan broj zaraženih dostigao 245.688.

Nekoliko pokrajina proglašeno je crvenim zonama, dok su Teheran, Isfahan, Mazenderan, Gulistan, Elburz, Kerman, Jazd, Sistan-Belusistan, Hemedan, Zanjan i Erdebil rizična područja.